Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ierland en Spanje kunnen van geldinfuus

  •  
14-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ierland300.jpg
Eurolanden verheugd ... Economen waarschuwen nog wel voor problemen op de Ierse huizenmarkt
Ierland en Spanje hebben geen verdere financiële noodsteun nodig. Andere eurolanden verwelkomen deze ontwikkeling, meldt de Volkskrant. Staatssecretaris Weekers van Financiën spreekt van een belangrijke mijlpaal
Ierland zal zich tegen het einde van dit jaar los kunnen maken van de noodsteun van in totaal 85 miljard euro die in november 2010 was ingegaan, schrijft de Volkskrant. Voor de redding van Spaanse banken was 100 miljard euro beschikbaar gemaakt. Madrid vroeg ruim een jaar geleden bijna 40 miljard. Het geld dat tot begin volgend jaar niet nodig is gebleken, kan terug naar het Europese noodfonds.
Europees commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) beaamt dat Ierland het programma succesvol en duurzaam zal kunnen verlaten. Het is een duidelijk signaal aan de markten en de internationale geldschieters dat de Ierse inspanningen, met steun van Europese en internationale partners, hun vruchten hebben afgeworpen, stelde Rehn.
Maar de problemen in Ierland zijn nog niet voorbij, stelt de NOS. Er staan veel huizen te koop en zo’n honderdduizend Ieren lopen meer dan drie maanden achter op de betaling van hun hypotheek. Economen waarschuwen dat dat de Ierse banken en de Ierse staat opnieuw in de problemen kan brengen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.