Laatste update 11:10
50

Ierland overweegt vervolging Stephen Fry wegens godslastering

Stephen Fry noemde de christelijke God een ‘baarlijke maniak’ en volstrekt egoïstisch. Nu wordt hij mogelijk vervolgd voor smaad en godslastering in het rooms-katholieke Ierland. De bekende Engelse komiek, acteur, schrijver en presentator deed deze uitspraken in een interview in 2015. The Irish Independent onthulde dit weekend dat de Ierse politie met een onderzoek bezig is nadat er aangifte bij ze werd gedaan en dat ze strafrechtelijke vervolging niet uitsluiten.

Het gaat om een fragment dat werd uitgezonden op de Ierse publieke omroep RTE. Fry, een uitgesproken atheïst, gaf antwoord op de vraag van de presentator wat hij tegen God zou zeggen als hij toch zou blijken te bestaan. ‘Botkanker bij kinderen. Waar gaat dat over?’ antwoorde hij.

Hoe durf je? Hoe durf je een wereld te creëren waarin er zulk leed is, dat niet onze schuld is? Het klopt niet. Het is volkomen, volkomen kwaadaardig. Waarom zou ik respect moeten hebben voor een God die een wereld creëert die zo vol zit met onrecht en pijn?

Stephen Fry zegt er geen enkele moeite mee hebben als hij daardoor de hemel niet in zou komen. Met de Griekse goden zou hij wat minder problemen hebben, aangezien ze zichzelf niet presenteren als goed, wijs en weldadig.

… de God die dit universum geschapen heeft, als het door god geschapen is, is overduidelijk een maniak, een volslagen maniak, volkomen egoïstisch. Wij moeten onze levens op onze knieën doorbrengen om hem te bedanken. Wat voor soort God zou dat doen?

Het videofragment waarin Fry de uitspraken doet is al meer dan zeven miljoen keer bekeken.

Op basis van deze uitspraken deed een Ier, die anoniem wenst te blijven, twee jaar geleden aangifte tegen Stephen Fry. Opvallend genoeg niet omdat de man zelf religieus is, maar omdat hij van mening was dat de uitspraken crimineel zijn onder de Ierse smaadwetten van 2009. Hij zag het doen van aangifte als niets meer dan goed burgerschap.

De smaadwet bepaalt dat beledigen van een godsdienst strafbaar is. Hij kan de godslasteraar in kwestie een boete opleveren tot wel 25.000 euro.

Foto: Screenshot Youtube

The Guardian: Stephen Fry investigated by Irish police for alleged blasphemy

Geef een reactie

Laatste reacties (50)