5

Ierse abortuswet versoepeld

Beƫindigen van zwangerschap bij levensbedreigende situatie zwangere vrouw wordt toegestaan

De regering in Ierland is het eindelijk eens geworden over een soepelere abortuswet. Het beëindigen van een zwangerschap wanneer het leven van een vrouw wordt bedreigd door de zwangerschap, moet legaal worden. Minimaal drie artsen moeten er de noodzaak van inzien, voordat men mag overgaan tot een abortus.

Volgens de Ierse grondwet is abortus verboden, maar het Ierse Hooggerechtshof oordeelde in 1992 al dat abortus toegestaan moet zijn wanneer het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt. Die uitspraak moest worden omgezet in wetgeving, maar vijf achtereenvolgende regering wilden hun vingers er niet aan branden, omdat de kwestie zeer omstreden is.

Ierland heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Eind vorig jaar leidde dit nog tot de dood van een Ierse vrouw. De 31-jarige vrouw was 17 weken zwanger toen ze bloedvergiftiging kreeg. Artsen weigerden een abortus uit te voeren, terwijl deze haar leven had kunnen redden. De baby had bovendien al geen overlevingskansen.

Eind vorig jaar ontstond ook ophef nadat in Belfast (Noord-Ierland) voor het eerst een semi-abortuskliniek werd geopend. Hier kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn tot negen weken terecht voor een pil die een miskraam opwekt.

De strenge wetgeving in Noord-Ierland leidt ertoe dat jaarlijks tussen de 1.000 en 4.000 vrouwen de oversteek maken naar Engeland om daar een abortus te ondergaan. Ook zou een stijgend aantal vrouwen via internet medicijnen bestellen die vruchtafdrijvend werken.

NOS: Versoepeling Ierse abortuswet

cc-foto: William Murphy

Geef een reactie

Laatste reacties (5)