14

Ierse regering gaat katholieke baby-massagraven onderzoeken

Opvanghuizen voor ongehuwde moeders dumpten baby's in betonnen put ... Omvang massagraven nog niet bekend, aantal loopt nu al in de duizenden

Onlangs kwamen de gruwelijke gebeurtenissen die zich in het verleden in Ierse opvanghuizen voor ongehuwde moeders hebben afgespeeld, aan het licht. Diverse media berichtten over massagraven waar, in de eerste helft van de 20e eeuw, duizenden baby’s anoniem zouden zijn begraven. In het dorpje Tuam, in het westen van Ierland, zijn inmiddels lijkjes van zo’n 800 kindjes gevonden. Weggestopt in een betonnen put. Dinsdag heeft de Ierse regering aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de wantoestanden in de moeder-en-babyhuizen.

Al jaren eisen historici en activisten dat de dossiers over de opvanghuizen openbaar worden gemaakt. De gebeurtenissen moeten worden onderzocht. Tot nu toe waren hun eisen echter tevergeefs: zelfs de vondst van het massagraaf in Tuam, 39 jaar geleden, in 1975 bracht daar geen verandering in.

In het streng katholieke Ierland werden tussen 1925 en 1961 naar schatting zo’n 35.000 ongehuwde moeders onder dwang opgenomen in een moeder-en-babyhuis. Daar moesten de vrouwen hun zwangerschap uitdragen en hun baby baren. De kinderen zouden vervolgens door de nonnen worden opgevoed. Een aantal kinderen had geluk en werd ter adoptie aangeboden of verkocht aan rijke kinderloze echtparen.

Uit geschiedkundige documenten blijkt nu dat de kinderen amper voeding kregen. Ook was deskundig medische verzorging nauwelijks aanwezig als ze ziek werden. Ook werd een aantal baby’s gebruikt voor medische proeven. 

Behalve de 800 lijkjes die in de septische tank in Tuam zijn gevonden, zouden even buiten Tuam ook nog eens de stoffelijke overschotten van nog 3200 andere baby’s en kinderen zijn aangetroffen. Ook zijn er lijken van moeders gevonden.

De onderzoekers die het verleden onder de loep moeten nemen, gaan zich nu onder meer richten op de hoge sterftecijfers, medische proeven die op de kinderen zouden zijn uitgevoerd en de adoptie- en begrafenispraktijken in de tehuizen. De regering belooft zich intensief bezig te zullen houden me de gruwelijke gebeurtenissen. Ook zal de overheid daarbij onderzoeken hoe het best kan worden omgegaan met de vreselijke details.

Irish Central: Irish government launches formal inquiry into child abuse at Catholic homes

Foto: Martin Lower

Geef een reactie

Laatste reacties (14)