49

IJs Antarctica smelt van onderaf

Warme zomers niet het probleem van smeltend Antarctica

Het smeltende ijs op Antarctica wordt niet veroorzaakt door een hogere luchttemperatuur, maar door een warmere oceaan. Dat blijkt uit onderzoek van internationale wetenschappers. De ijsplaten die in zee drijven zijn vaak honderden meters dik, soms zelfs zo groot als Frankrijk. Ze smelten van onderaf door het warme zeewater dat er onderdoor stroomt.

De laatste tijd vond er opmerkelijk veel ijsverlies plaats op Antarctica maar wetenschappers konden dit verschijnsel niet verklaren aan de hand van de luchttemperatuur in het gebied. Men dacht aan toevallige lokale omstandigheden, maar dat heeft een groep internationale wetenschappers nu uitgesloten. 

In eerste instantie lijkt het smelten van de ijsplaten geen gevaar. Zo neemt de zeespiegel niet toe omdat de platen al in het water drijven. Wel is er een ander gevaar vertellen onderzoekers Michiek van den Broeke en Stefan Ligtenberg van de Universiteit van Utrecht

“De ijsplaten vervullen ook een functie in het tegenhouden van het landijs. Grote gletsjers op het land worden normaal gesproken afgeremd door de ijsplaten. Die fungeren dus als een soort kurk. Als de remmende werking kleiner wordt of zelfs helemaal verdwijnt, stroomt de gletsjer vanaf het land sneller de zee in.

Uit hun onderzoek blijkt dat sommige ijsplaten jaarlijks 7 meter dunner worden. Van de 54 bestudeerde ijsplaten smelter er 20 door een warmere oceaan. De meesten daarvan liggen in West-Antarctica. Wetenschapper gebruiken de nieuwe informatie om beter te kunnen inschatten hoe snel de zeespiegel gaat stijgen. 

Antarctica bevat 90 procent van het landijs op de wereld. Als delen daarvan in het water komen doordat de bescherming van ijsplaten verminderd, heeft dat ook gevolgen voor Nederland, bleek uit eerder onderzoek

cc-foto: HamishM

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)