Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJs op West-Antarctica smelt sneller dan verwacht

  •  
24-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
WestAntarctica_300.jpg
Het smeltende ijs op West-Antarctica is verantwoordelijk voor 10 procent van de aan klimaatverandering gerelateerde zeespiegelstijging
De temperatuur in West-Antarctica stijgt twee keer zo snel al eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuwe metingen van Amerikaanse wetenschappers. Zij stellen nu dat dit gebied één van de snelst opwarmende regio’s in de wereld is.
De temperatuur is er tussen 1958 en 2012 met 2,4 graden Celsius gestegen. Dat is bijna twee keer zoveel als eerder onderzoek suggereerde, schrijven de onderzoekers in Nature Geoscience.
“Uit onze gegevens blijkt dat de steeds warmer wordende zomers in West-Antarctica de balans kunnen verstoren aan de oppervlakte van het ijs”, aldus één van de auteurs van het onderzoek. “Hierdoor kan de regio een nog grotere bijdrage leveren aan de zeespiegelstijging dan het al doet.
Geschat wordt dat het smelten van het ijs in West-Antarctica verantwoordelijk is voor 10 procent van de aan klimaatverandering gerelateerde zeespiegelstijging.
cc-foto: Nasa hq photo
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.