85

IJs op West-Antarctica smelt sneller dan verwacht

Het smeltende ijs op West-Antarctica is verantwoordelijk voor 10 procent van de aan klimaatverandering gerelateerde zeespiegelstijging

De temperatuur in West-Antarctica stijgt twee keer zo snel al eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuwe metingen van Amerikaanse wetenschappers. Zij stellen nu dat dit gebied één van de snelst opwarmende regio’s in de wereld is.

De temperatuur is er tussen 1958 en 2012 met 2,4 graden Celsius gestegen. Dat is bijna twee keer zoveel als eerder onderzoek suggereerde, schrijven de onderzoekers in Nature Geoscience.

“Uit onze gegevens blijkt dat de steeds warmer wordende zomers in West-Antarctica de balans kunnen verstoren aan de oppervlakte van het ijs”, aldus één van de auteurs van het onderzoek. “Hierdoor kan de regio een nog grotere bijdrage leveren aan de zeespiegelstijging dan het al doet.

Geschat wordt dat het smelten van het ijs in West-Antarctica verantwoordelijk is voor 10 procent van de aan klimaatverandering gerelateerde zeespiegelstijging.

NU.nl: West-Antarctica warmt sneller op dan gedacht

cc-foto: Nasa hq photo

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)