Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsland gidsland?

  •  
10-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
IJsland_300
IJsland probeert met 'onorthodoxe' maatregelen de laatste uitwassen van de financiële crisis te bestrijden. En het werkt
IJsland neemt geen halve maatregelen als het gaat om de afhandeling van de financiële crisis. IJsland koos er niet voor, zoals veel andere Europese landen, om bijvoorbeeld banken met omstreden geldinjecties overeind te houden maar liet ze failliet gaan. En niet zonder resultaat, zo blijkt nu
Ook IJsland heeft de laatste jaren zwaar te lijden gehad door de economische crisis. Iedereen kan zich de teloorgang van Icesave vast nog herinneren. In 2008 viel de op één na grootste bank van IJsland om. Toch betekende dit niet het einde van de IJslandse economie. Om een voorbeeld te noemen, steeg het aantal werklozen niet explosief, als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met een ander Europees land: Ierland.
Schermafbeelding_2015-06-10_om_11.32.37_01
Banken laten barsten
IJsland heeft in tegenstelling tot een land als Nederland geen publieke middelen ingezet om de banken te redden en heeft ze zogezegd laten barsten. Ze hielden er geen rekening mee dat banken hun obligaties daardoor niet meer konden uitkeren en en sjoemelende bankiers werden hard aangepakt en veroordeeld.
Ondanks deze voortvarende aanpak heeft ook Ijsland te maken gehad met een zware recessie maar lijkt hiervan sneller te herstellen. Zoals eerder al aangetoond aan met werkloosheidscijfers maar ook de positie die IJsland zich heeft weten te verwerven op de internationale handelsmarkt. 
Maatregelen
Om een nieuwe financiële crisis in de toekomst te voorkomen heeft IJsland fundamentele maatregelen genomen. Zo worden er door de overheid gestuurde controles gehouden op het bankwezen. Ook zijn er restricties gekomen om vermogen naar het buitenland te sluizen. En vooral deze laatste maatregel is onorthodox in een vrije markteconomie als die van IJsland. Het kan bijvoorbeeld problemen geven wanneer mensen een eigen onderneming willen starten. En kan, net als in Argentinië, corruptie in de hand werken. Toch lijkt IJsland, zich, qua herstel dus te onderscheiden van andere Europese landen. En hebben ze met rigoureuze maatregelen goed resultaat bereikt.
CC foto:  Tiberio Frascari

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.