17

IJsland gidsland?

IJsland probeert met 'onorthodoxe' maatregelen de laatste uitwassen van de financiële crisis te bestrijden. En het werkt

IJsland neemt geen halve maatregelen als het gaat om de afhandeling van de financiële crisis. IJsland koos er niet voor, zoals veel andere Europese landen, om bijvoorbeeld banken met omstreden geldinjecties overeind te houden maar liet ze failliet gaan. En niet zonder resultaat, zo blijkt nu

Ook IJsland heeft de laatste jaren zwaar te lijden gehad door de economische crisis. Iedereen kan zich de teloorgang van Icesave vast nog herinneren. In 2008 viel de op één na grootste bank van IJsland om. Toch betekende dit niet het einde van de IJslandse economie. Om een voorbeeld te noemen, steeg het aantal werklozen niet explosief, als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met een ander Europees land: Ierland.

Banken laten barsten

IJsland heeft in tegenstelling tot een land als Nederland geen publieke middelen ingezet om de banken te redden en heeft ze zogezegd laten barsten. Ze hielden er geen rekening mee dat banken hun obligaties daardoor niet meer konden uitkeren en en sjoemelende bankiers werden hard aangepakt en veroordeeld.

Ondanks deze voortvarende aanpak heeft ook Ijsland te maken gehad met een zware recessie maar lijkt hiervan sneller te herstellen. Zoals eerder al aangetoond aan met werkloosheidscijfers maar ook de positie die IJsland zich heeft weten te verwerven op de internationale handelsmarkt. 

Maatregelen

Om een nieuwe financiële crisis in de toekomst te voorkomen heeft IJsland fundamentele maatregelen genomen. Zo worden er door de overheid gestuurde controles gehouden op het bankwezen. Ook zijn er restricties gekomen om vermogen naar het buitenland te sluizen. En vooral deze laatste maatregel is onorthodox in een vrije markteconomie als die van IJsland. Het kan bijvoorbeeld problemen geven wanneer mensen een eigen onderneming willen starten. En kan, net als in Argentinië, corruptie in de hand werken. Toch lijkt IJsland, zich, qua herstel dus te onderscheiden van andere Europese landen. En hebben ze met rigoureuze maatregelen goed resultaat bereikt.

Vox.com: Iceland put bankers in jail rather than bailing them out — and it worked

CC foto: Tiberio Frascari

Geef een reactie

Laatste reacties (17)