Laatste update 13:18
39

IJsland eerste land ter wereld dat loonkloof tussen mannen en vrouwen wettelijk aanpakt

In IJsland is gelijke beloning bij gelijk werk vanaf nu bij wet verplicht. Wereldwijd krijgen vrouwen bij gelijk werk nog steeds minder betaald dan mannen. Die loonkloof is bizar en belachelijk, maar het dichten ervan gaat maar moeizaam. IJsland heeft zichzelf als doel gesteld om in 2022 de kloof volledig gedicht te hebben. Om dat te bereiken slaat het land nu spijkers met koppen, middels de wet die bedrijven met minimaal 25 werknemers ertoe verplicht mannen en vrouwen in gelijke functies hetzelfde te betalen. In het land geldt voor besturen van grote bedrijven ook een vrouwenquotum van 40 procent. Voorts is het vaderschapsverlof in het land ruim geregeld.

Volgens Women Inc krijgen vrouwen in Nederland gemiddeld 16,1 procent minder loon dan mannen. Daarbij gaat het om het verschil in gemiddelde salaris.

Dit wordt door meerdere factoren beïnvloed, zoals de keuzes die we maken of de kansen die we krijgen. Werk je bijvoorbeeld fulltime of parttime? Heb je een leidinggevende functie of niet? Wanneer er rekening wordt gehouden met deze factoren blijft er tussen vrouwen en mannen nog steeds een verschil van 8% over, het zogenaamde ‘onverklaarbare loonverschil’.

cc-foto: Sarah Mirk

Geef een reactie

Laatste reacties (39)