Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsland, Nederland en Groot-Brittannie akkoord over Icesave

  •  
09-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-icesave_300.jpg
Update De Jager: IJsland betaalt alles terug, aan Nederland in totaal 1,3 miljard euro.
IJsland heeft met Nederland en Groot-Brittannië een ontwerp-overeenkomst bereikt over de terugbetaling van de Icesaveschulden van het land. Dit heeft de IJslandse staatsradio donderdag gemeld zonder details te geven.
Het team dat de onderhandelingen heeft gevoerd, keert nu terug naar IJsland en stelt later donderdag de leiders van de politieke partijen in IJsland op de hoogte, zo heeft het IJslandse ministerie gemeld. Nederland en Groot-Brittannië hebben enkele miljarden tegoed van IJsland. Het gaat om geld dat zij hebben voorgeschoten na het omvallen van de internetspaarbank Icesave in 2008. Een eerdere overeenkomst over terugbetaling van dat geld werd afgelopen maart door de IJslanders afgewezen in een referendum.
Update 17.20 IJsland betaalt al het geld terug dat door Nederland en het Verenigd Koninkrijk is voorgeschoten om nationale spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank Icesave te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro dat IJsland zal terugbetalen. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven, zo meldt
De Jager verwacht dat het akkoord op zeer korte termijn door het parlement in Reykjavik wordt behandeld. De terugbetaling begint in juli 2016 en moet voor 2046 volledig afgerond zijn.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.