Laatste update 13:37
10

IJsland organiseert begrafenis voor dode gletsjer

IJsland heeft een herdenkingsdienst georganiseerd ter nagedachtenis aan de ooit enorme Okjokull-gletsjer. Premier Katrin Jakobsdottir en de voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Mary Robinson waren aanwezig bij de onthulling van een bronzen plaquette. “Dit is de eerste IJslandse gletsjer die verdween”, luidt het opschrift. “De verwachting is dat in de komende 200 jaar al onze gletsjers hetzelfde lot zal treffen.” Nu is nog ongeveer 11 procent van het land bedekt door gletsjers.

“Wat we hier zien is slechts een van de gevolgen van de klimaatcrisis”, sprak Jakobsdottir tijdens de bijeenkomst op zondag. Okjokull raakte zijn status als gletsjer in 2014 kwijt. Eind 19e eeuw had de gletsjer een oppervlak van 16 vierkante kilometer. Inmiddels is daar minder dan een vierkante kilometer van over. Jaarlijks verdwijnt er elf miljard ton ijs in IJsland.

Onderaan de plaquette staat ‘415 ppm CO2’: de huidige hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. In de afgelopen 3 miljoen jaar is de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer niet zo hoog geweest.

Foto: Rice University

Geef een reactie

Laatste reacties (10)