Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

IJsland: Verzoek VS om data parlementariër 'onacceptabel'

  •  
09-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Finland_MinBZ_Oessur_Skarphedinsson300.jpg
VS eist via gerechtelijk bevel persoonsgegevens van Birgitta Jonsdottir, omdat ze banden zou hebben met WikiLeaks
In IJsland is verbijsterd gereageerd op een verzoek van de VS om persoonlijke gegevens van parlementslid Birgitta Jonsdottir. Uit berichten op Twitter van de parlementariër zou blijken dat ze banden heeft met WikiLeaks. De IJslandse minister van Binnenlandse Zaken Oegmundur Jonasson noemde het “ernstig en vreemd” dat een lid van het parlement op deze manier wordt behandeld. Dat meldt de Duitse nieuwsite Deutsche Welle.
Ook de minister van Buitenlandse Zaken Oessur Skarphedinsson (foto) nam het op voor Birgitta Jonsdottir. Volgens Deutsche Welle noemt hij het gerechtelijk bevel van de VS tegen haar “onacceptabel”. “Uit de documenten die ik heb gezien, blijkt dat een IJslands lid van het parlement zonder enige reden in verband wordt gebracht met een politieonderzoek”, aldus Skarphedinsson op de IJslandse radiozender RUV.
Jonsdottir zelf heeft verbaasd gereageerd. Ze Twitterde:
USA government wants to know about all my tweets and more since 1 November 2009. Do they realize I am a member of parliament in Iceland?
En:
I think I am being given a message, almost like someone breathing in a phone
De VS bouwen aan een zaak tegen WikiLeaks-oprichter Assange. Hiertoe is eerder zijn eerder ook de gegevens van de Nederlandse hacker Rop Gonggrijp gevorderd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.