14

IJslands rapport kraakt toezicht op Icesave

'Ingreep was nodig geweest toen Landsbanki kantoor opende in Nederland' ... Kritiek: DNB kwam niet in actie toen Britse waakhond dat wel deed

Een IJslands rapport rekent genadeloos af met het toezicht op Icesave. De lokale waakhond had moeten ingrijpen toen Landsbanki een filiaal opende in Nederland.

Door redactie Joop

Het is onvergeeflijk dat dat niet is gebeurd, staat in het door de IJslandse overheid ingestelde rapport van opperrechter Pall Hreinsson. In Londen haalden spaarders begin 2008 bijna 1 miljard pond weg bij de bank.

De NOS citeert uit het rapport: 

Gelet op de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk is het onbegrijpelijk dat in Nederland een bijkantoor werd geopend.

Het rapport stelt verder dat De Nederlandsche Bank als toezichthouder in ons land na de komst van Landsbanki naar Nederland weinig ruimte zag voor ingrijpen bij Icesave. De Britse waakhond FSA eiste wél meer informatie. Een ‘intrigererd’ verschil in opstelling, aldus Hreinsson.

Het 2.300 pagina’s tellende onderzoeksrapport spreekt van een opeenstapeling van fouten door de IJslandse centrale bank, diverse toezichthouders maar ook de opstellers van wetten. Hreinsson roept het IJslandse parlement (de ‘Althingi’) op om ’s lands financiële wetten kritische te gaan evalueren. Zo konden de banken van het kleine land te snel te groot worden door het nemen van te veel risico.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)