26

IJzingwekkende beelden van vastgeketende apen in Duits lab

De Duitse dierenrechtenorganisatie Soko Tierschutz heeft een schokkende video gemaakt van de praktijken in een Noord-Duits laboratorium waar dierproeven worden uitgevoerd. Op de beelden van een undercover-medewerker die maandenlang in het lab werkte, zijn onder meer bloedende honden en vastgeketende apen te zien.

Soko Tierschutz verwijt het Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) dat de dieren onder slechte omstandigheden worden gehouden. Zo zitten de 44 langstaartmakaken in te kleine kooien en hebben de honden geen enkele vorm van afleiding. Ook is in de video te zien hoe een aap opzettelijk tegen een deurpost wordt geslagen.

Tegenover Der Spiegel verklaren deskundigen dat LPT al jaren een slecht imago heeft. Het bedrijf zou bekend staan om zijn gebrek aan transparantie. Het openbaar ministerie is naar aanleiding van de opnames uit het lab een onderzoek gestart.

De bedrijven die LPT inschakelen voor testen, zijn niet te spreken over de uitgelekte beelden. Zo zegt een woordvoerder van het Belgische biotechbedrijf Argenx tegenover De Morgen geschrokken te zijn van de video. “We gaan aan LPT duidelijk maken dat we hier niet mee akkoord gaan.”

Let op: onderstaande video bevat schokkende beelden.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)