16

‘Ik begrijp hoe iemand radicaliseert’

In Boeken vertelt Meindert Fennema over zijn nieuwste boek 'Goed fout' ... Duiding 'foute' figuren in de Nederlandse politiek ... En waarom radicaliseren sommige moslims?

Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen en schrijver, was zondag te gast in het VPRO-programma Boeken over zijn nieuwste boek Goed fout. Hij ging er in gesprek over de wijze van radicaliseren van moslimjongeren maar duidt dit ook in een breder perspectief.

Je ziet dat er een oorlog wordt gevoerd met miljoenen slachtoffers zonder enkele grond, die gevoerd in naam van de vrijheid. En dan denk je wat is dat voor een vrijheid? (..) Alle tegengeluiden komen allemaal van de vijand dus die geloof je niet en wil je ook niet geloven. En dan kom je vervolgens in een radicaliseringsproces terecht. Waar ik gelukkig niet in terecht ben gekomen maar door mijn eigen ervaring bij cpn kan ik die jihadisten beter begrijpen dan mensen die niet bij cpn hebben gezet.

Naast zijn tijd bij de Communistische Partij van Nederland (cpn) vertelt Fennema ook over hoe andere politici omgingen met Hans Janmaat, vroegere leider van de Centrumpartij. 

Het gesprek met Meindert Fennema start in bovenstaande video op 17 minuten.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)