Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ik had het mis, het is veel erger met klimaatverandering'

  •  
30-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
klimaatverandering.jpg
Vooraanstaande klimaateconoom Nicholas Stern schreef toonaangevend rapport over klimaateffect op economie ... Rapport blijkt nu vele malen te mild
In 2006 schreef Nicholas Stern, in opdracht van de Britse regering, een rapport over de impact van de klimaatverandering op de economie. Zijn rapport sloeg in als een bom en is het uitgangspunt voor veel beleidsmakers. Dat rapport kan nu de prullenbak in, want het effect lijkt toch vele malen erger te zijn. Het is Stern zelf die de fout erkent: “Ik had het fout. Het is veel, veel erger.”
Bij het opstellen van zijn rapport is Stern uitgegaan van een scenario waarbij de temperatuur 2 tot 3 graden Celsius stijgt. In werkelijkheid lijkt het steeds waarschijnlijker dat de temperatuur met 4 graden stijgt.
Stern:
Als ik nu terugkijk, heb ik de risico’s onderschat. De planeet absorbeert minder CO2 dan we verwacht hadden, en de uitstoot stijgt behoorlijk snel. Een aantal effecten toont zich sneller dan we toen gedacht hadden.”
Als hij destijds had geweten dat het zo snel gaat, dan had Stern ‘duidelijkere taal’ gesproken:
Ik zou de risico’s van een stijging met 4 of 5 graden meer benadrukt hebben.
Stern roept regeringen op alles op alles te zetten om hun economieën duurzamer te maken:
Dit is potentieel zo gevaarlijk dat we doortastende actie moeten ondernemen. Willen we Russische roulette spelen met 1 of met 2 kogels? De risico’s zijn voor veel mensen existentieel.
Stern deed de uitspraken in een interview met de Britse krant The Guardian tijdens het World Economic Forum in Davos. Eerder trok Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank, in Davos ook aan de bel. Hij waarschuwde voor nieuwe conflicten over natuurlijke rijkdommen als de klimaatverandering niet beperkt wordt. “Er zullen overal gevechten uitbreken over water en voedsel”, aldus Jim Yong Kim. In een opiniestuk in de Washington Post zegt hij meer investeringen in klimaatvriendelijke groei voor ogen te hebben. Een juiste prijs op CO2-uitstoot is daarbij doorslaggevend. Ook wil hij dat subsidies voor fossiele brandstoffen worden afgeschaft. Jim Yong Kim:
“Wereldwijd spenderen landen jaarlijks meer dan 500 miljard dollar aan rechtstreekse subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat geld kan beter gebruikt worden voor groene banen, sociale vangnetten of vaccins.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.