118

‘Ik laat me niet beëdigen’

Van Woerkom trekt zich alsnog terug als Nationale ombudsman want: "niet boven elke twijfel verheven" ... Omstreden kandidaat liet drie eerdere momenten om af te zien van de functie voorbijgaan

Guido van Woerkom, de voormalig directeur van de ANWB die door de Kamer was benoemd tot Nationale ombudsman, ziet af van zijn functie. Dat heeft hij de Kamer-voorzitter in een brief laten weten. Hij concludeert dat hij niet boven elke twijfel verheven is en daardoor niet in staat is de functie te vervullen.

Van Woerkom werd als enige kandidaat voorgedragen door een commissie van de Kamer. Na de voordracht bleek dat de autolobbyist en prominent VVD’er zich in het verleden discriminerend had uitgelaten over Marokkanen, een faux pas waar hij zijn excuses voor heeft aangeboden maar dat hij niet aan de commissie had gemeld. Nadat de Kamer had ingestemd werd vrijdag duidelijk dat Van Woerkom anders dan gedacht niet op eigen initiatief bij de ANWB was vertrokken. Bij zijn vertrek kreeg hij een premie van 3 ton mee, wat veel boze reacties losmaakte.

De stemming over de benoeming Van Woerkom werd door verontruste Kamerleden op initiatief van GroenLinks twee dagen vertraagd. Gehoopt werd dat Van Woerkom in de tussentijd tot inkeer zou komen en van de functie zou afzien. Dat bleek niet het geval. Daarna werd hij door slechts 90 van de 150 Kamerleden gekozen als ombudsman, een smal draagvlak voor zo’n gewichtige functie. Van Woerkom vroeg daarop enige bedenktijd maar hield toch vast aan zijn benoeming. Nu, bijna twee weken later, heeft hij alsnog afgezien van de positie. 

Eerder op Joop:

FNV: Van Woerkom moet vertrekpremie terugbetalen
Francisco van Jole: Van Woerkom en slapende politici

Geef een reactie

Laatste reacties (118)