Laatste update 22 juli 2016, 12:26
352

‘Ik weet niet waar dit eindigt’

Telegraaf: PVV grote verliezer ... Wilders geeft persconferentie: 'Ik heb geen spijt' ... 2 Friese Statenleden verlaten partij ... Amerikaanse PVV-geldschieter niet blij ... Wilders zegt speech bij Vlaams Belang af 'wegens veiligheid' ... PVV-Europarlementariër Laurence Stassen stapt op, 8 van de 9 raadsleden in Almere en 4 van de 6 Statenleden in Flevoland

Is dit het einde van het tijdperk-Wilders? In Pauw en Witteman praten oud-PVV’ers Hero Brinkman en Wim Kortenoeven over de exodus bij de PVV. Updates onderaan artikel.


Almere Vandaag meldt: 

Bijna de voltallige fractie van PVV Almere stapt op na alle ophef over de Marokkanen-opmerking van Geert Wilders woensdag tijdens de verkiezingsavond. Alleen Chris Jansen blijft zich achter de PVV-leider scharen. Vanaf drie uur ’s middags tot laat in de avond voerde de PVV Almere crisisoverleg in de fractiekamer op het stadhuis, nadat PVV-Tweede Kamerlid Van Klaveren eerder vandaag had aangekondigd uit de fractie te stappen. Rond half elf kwamen de partijleden pas uit het overleg, dat een dramatische afloop had voor de lokale partij.

De Almeerse PVV-fractie verklaart in een persbericht: 

“Wij staan vierkant achter het partijprogramma van de PVV, maar de wijze waarop de heer Wilders de afgelopen dagen dat standpunt naar buiten heeft gebracht en met name de wijze waarop dat woensdag is gebeurd, is niet de onze. De heer Wilders heeft geen afstand genomen van zijn handelwijze. Met uitzondering van de heer Jansen kunnen en willen wij de gevolgen daarvan niet voor onze rekening nemen.”

De overige fractieleden nemen dan ook uitdrukkelijk afstand van de handelwijze van Geert Wilders en zeggen de gevolgen daarvan te accepteren. Dit hoeft volgens Toon van Dijk echter niet te betekenen dat zij allen definitief uit de PVV stappen, maar de bal ligt wel bij Wilders:

‘”Wij stappen dus niet op. We laten het in het midden. Wilders kan laten zien of wij een autonome fractie zijn.”

Ook het grootste deel van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland heeft met de partij gebroken. Op Statenleden Chris Jansen en Kees Kok na willen zij de gevolgen van Wilders’ uitlatingen niet voor hun rekening nemen. 

Update 09:30
Wilders heeft een voor zondagmiddag gepland optreden bij het Vlaams Belang afgezegd. Als officiële reden wordt door VB-leider Filip Dewinter opgegeven dat het bezoek niet doorgaat wegens ‘veiligheidsrisico’s’ omdat er bedreigingen zouden zijn ontvangen.

De NOS meldt:

Het besluit om niet te komen is volgens Dewinter door de PVV zelf genomen. Hij gelooft niet dat Wilders wegblijft wegens de crisis in zijn partij. “Dat zou een zwaktebod zijn”, zegt de leider van Vlaams Belang.

Update 09:45
De exodus van ontevreden PVV’ers uit de fracties van Almere en de provincie Flevoland is nog niet helemaal zeker. De dissidenten, die door Wilders met uitzetting uit de fractie zouden zijn bedreigd als ze kritiek uitten, geven de PVV-leider tot woensdag de tijd om terug te komen op zijn uitspraken. 

Update 11:30
NRC Handelsblad benaderde een van de Amerikaanse geldschieters van Wilders en die is niet blij met de actie van de PVV-leider:

PVV-leider Geert Wilders, die sinds gisteravond in rap tempo zijn partij uit elkaar ziet valen, krijgt ook kritiek van zijn Amerikaanse vrienden. Zo vindt Daniel Pipes, de islamcriticus die eerder geld voor Wilders in de VS inzamelde, dat de PVV-leider zich deze week “voorzichtiger” had moeten uitdrukken.

Update 11:40
Twee Friese Statenleden verlaten de PVV, meldt de NOS:

Twee van de drie Statenleden van de PVV in Friesland verlaten de partij. Een van hen is fractievoorzitter Otto van der Galiën.

Update 12:05
De PvdA staakt in de Tweede Kamer samenwerking met Wilders, meldt Kamerlid Hoogland:

De PvdA in de Tweede Kamer steunt geen voorstellen van de PVV meer.

Update 13:35
Een speciale website houdt de uittocht van PVV’ers bij, inclusief prognose wanneer de volgende opstapt: isereenpvveropgestapt.nl

Update 18:15
Wilders heeft geen spijt van zijn woorden en vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd. Hij vindt dat hij gelijk heeft en legt dat nog een keer uit. En nog een keer. Dat zijn partijgenoten dat anders zien vindt hij jammer. Hij zei ook: “Ik weet niet waar dit eindigt.”

Wilders hield de persconferentie op verzoek van journalisten maar vertelde amper iets nieuws, zo gaf hij ook zelf toe. “Ik heb dit de afgelopen dagen al tientallen keren verteled.” Hij herhaalde zijn bekende mantra’s over Marokkanen. Ook viel hij minister Opstelten aan omdat die zijn uitspraken had afgekeurd en veroordeelde hij dat er massaal aangifte tegen hem wordt gedaan. Hij vertelde met ieder lid van zijn fractie ‘op de een of andere manier’ contact te hebben gehad maar heeft niemand gevraagd of ze hem blijven steunen. Hij gaf de media de schuld van verkeerde beeldvorming.

Wilders maakte een geïrriteerde indruk en herhaalde talloze keren dat hij gelijk heeft en niet van plan is zijn standpunt te wijzigen. Hij zij dat hij van alle politici het beste beeld heeft van de problematiek omdat hij veel over de wereld heeft gereisd, zoals in alle uithoeken van Australië. Op de vraag of hij bereid zou zijn met Marokkaanse-Nederlanders in gesprek te gaan antwoordde hij afwijzend noch geïnteresseerd.

Update 13:00

Media constateren dat Wilders een gevoelige klap oploopt in de peiling van Maurice de Hond. Zo schrijft de Telegraaf onder de kop ‘PVV de grote verliezer’:

Zo’n 72 procent van de ondervraagde kiezers zegt de uitlatingen van Wilders onacceptabel te vinden. 23 procent is van mening dat het wel acceptabel is dat de PVV-leider pleitte voor minder Marokkanen in Nederland. Van de PVV-stemmers zegt driekwart dat de quotes van Wilders wel aanvaardbaar zijn.

Lees ook op Joop: Minder! Minder! Minder!

cc-foto: maritime-reproductions

Geef een reactie

Laatste reacties (352)