Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ik werd een podium voor klokkenluiders'

  •  
22-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
luyendijk300.jpg
Joris Luyendijk over zijn nieuwe boek, gebaseerd op onthutsende gesprekken met bankiers voor The Guardian ... bekijk hier het gesprek terug
De afgelopen jaren sprak journalist Joris Luyendijk voor zijn columns in de Britse krant The Guardian met honderden mensen die werkten in de Londense City, het financiële hart van Europa. Op basis van deze stukken schreef hij het boek ‘Dit kan niet waar zijn’. Over hoe de financiële wereld ons in 2008 rakelings langs het randje van de afgrond deed schieten, vertelt hij in VPRO’s Boeken.
Luyendijk kan het gevoel dat hij kreeg van de verhalen die hoorde niet anders omschrijven dan alsof je in een vliegtuig zit met een lege cockpit.
Je ziet een steekvlam in de motor, maar niemand reageert erop. De stewardessen niet, de purser niet. En als je naar de cockpit loopt, zie je dat er geen piloten zijn. Niemand die erkent wat er aan de hand is, niemand die verantwoordelijkheid neemt voor het systeem.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.