109

‘Ik wou dat ik ze allemaal in stukjes kon hakken’

Hannan, niet de echte naam van de 18-jarige Yezidi, en andere vrouwen vertellen over hun tijd als seksslavin van IS ... Nichtjes en andere familieleden zijn nog steeds in handen van de jihadisten

Er zouden 3500 Yezidi vrouwen en meisjes vastgehouden worden door IS. Veel van hen worden verhandeld als seksslavinnen. Ze worden gedwongen te trouwen, of meermaals doorverkocht aan verschillende jihadisten, die vreselijke richtlijnen opstelden voor de omgang met de vrouwen. Veel van hen plegen zelfmoord. Hannan, niet de echte naam van de 18-jarige Yezidi, wist te ontsnappen. BBC-correspondent Paul Wood in Noord-Irak sprak met Hannan en andere ontsnapte of vrijgelaten vrouwen.


In augustus bereikten IS-strijders Hannan’s woonplaats Sinjar. Ze blokkeerden de wegen terwijl de inwoners probeerden te vluchten. Iedereen werd teruggestuurd naar de stad, waar vrouwen en meisjes werden gescheiden van de mannen. Ze werden in een sporthal ondergebracht en enkele weken later naar een trouwlocatie. Hier ontstonden slavenmarkten, waarop jihadisten een vrouw konden komen uitkiezen.

Ze schoten om ons bang te maken. Ze namen mee wie ze maar wilden, onder dwang. We huilden de hele tijd. We wilden zelfmoord plegen, maar we wisten niet hoe.

Sommige meisje lukt het wel om zelfmoord te plegen, ze zien het als enige ontsnapping uit de hel waarin ze zijn beland. Ze snijden hun polsen door, vertelt Hannan. Overlevenden vertellen dat ze herhaaldelijk probeerden zichzelf te wurgen met hun sjaals, maar dat andere vrouwen hen steeds tegenhielden.

Ontsnapt

Hannan ziet dat veel strijders buitenlanders zijn, maar herkent ook lokale sunnieten. Eén van haar ontvoerders is een man met een telefoonwinkel in Sinjar.

De jongste meisjes werden als eerste meegenomen naar Raqqa, de ‘hoofdstad’ van IS. Voordat Hannan weggevoerd werd haar beloofd dat ze haar familie nog een keer mocht zien:

Ze zeiden: ‘Dit is de laatste keer dat je ze zult zien’. We vroegen de IS-strijders: ‘waarom doen jullie ons dit aan?’ Het enige wat ze deden was ons slaan met stokken.

Uiteindelijk mocht niemand haar familie zien. Hannan werd met zes andere meisjes in een kamer gezet, met gewapende bewakers voor de deur. De situatie leek hopeloos. Maar de kamer had een plastic raam en op een avond kregen de meisjes dat open:

We ontsnapten, een voor een, uit het raam. Ik was de vijfde. Ik wachtte buiten op mijn nichtje. Maar ik zag een licht bewegen. Ik kon niet langer wachten. Ik sprong over een muur. We renden, en bleven maar rennen. We konden de anderen niet helpen.

Richtlijnen

IS lijkt gedetailleerde richtlijnen opgesteld te hebben voor de omgang met vrouwen als slaven. Ze gaven een pamflet uit met de titel ‘Vragen en antwoorden over het juiste gebruik van vrouwen als slaven’. De BBC reporter zegt dat het document ‘echt’ lijkt. Het werd gepost op een jihad forum op internet en zou zijn uitgegeven tijdens vrijdaggebeden in Mosul. Er staat onder andere op: 

Christelijke, Joodse en Yezidi vrouwen kunnen als slaven gehouden worden. Vrouwen kunnen worden gekocht, verkocht en cadeau gegeven worden. Ze kunnen weggedaan worden als een strijder sterft.

Er staat ook een Q&A op:

Vraag: Mag je seks hebben met een slavin als ze nog niet in de puberteit is?
Antwoord: Dat mag als ze daar toe in staat is. Als dat niet zo is, dan is het genoeg om van haar te genieten zonder seks.

Verkocht voor 13 dollar

De meisjes worden verkocht voor zeer lage prijzen, wat nog eens bijdraagt aan het gevoel van schaamte dat de meisje en vrouwen ervaren. Jonge meisjes leveren het meest op, dus die worden als eerst verhandeld.

Als vrouwen weigeren zich te bekeren, lopen ze het risico langs meerdere strijders verhandeld te worden, blijkt uit de interviews in Noord-Irak. 

Sommige meisjes zijn nog maar 11 als ze worden verhandeld. Er zijn Yezidi families waarvan meerdere vrouwelijke familieleden nog in handen van IS zijn, terwijl anderen al zijn ontsnapt of vrijgekocht tegen grote sommen geld. Eén vrouw werd tegen betaling van 3000 dollar vrijgelaten. 

Een jonge vrouw vertelt dat ze niet van haar zusje gescheiden wilde worden. De man die haar kocht ging daarmee akkoord. Ze kende hem van vroeger:

Hij was niet zo erg als de anderen, maar nog steeds erg genoeg. Ik wou dat ik ze allemaal in stukjes kon hakken.

BBC: Islamic State: Yazidi women tell of sex-slavery trauma

Geef een reactie

Laatste reacties (109)