112

Ikea maakt speciale catalogus voor extremisten: zonder vrouwen

Ikea heeft uit winstbejag een catalogus uitgebracht waar alle vrouwen uit zijn verwijderd. Het Zweedse woonwarenhuis zegt zo klanten te willen werven in gemeenschappen waar vrouwen onderdrukt worden. “In reactie op verzoeken hebben we besloten een alternatieve en speciale catalogus uit te brengen die religieuze gemeenschappen in staat stelt door onze producten te bladeren en de oplossingen die Ikea biedt die in overeenstemming zijn met hun levensstijl,” verklaarde een woordvoerder tegenover Ynetnews.

De catalogus wordt in Israël verspreid onder zogeheten ultra-orthodoxe joden die er extreme geloofsopvattingen op na houden. Een daarvan is dat vrouwen niet afgebeeld mogen worden. Deze extremisten vormen zo’n 11 procent van de bevolking en hun invloed neemt onder de rechtse regeringen van de laatste jaren steeds meer toe.

Het productaanbod in de catalogus is ook aangepast. Zo worden kinderledikanten en dergelijke prominent getoond omdat de extremisten moderne gezinsbeperking afwijzen en veel kinderen hebben. Ook zijn er veel boekenkasten te zien die volgestouwd kunnen worden met religieuze geschriften.

Er zijn meer uitgaven van ultra-orthodoxe joden die geen vrouwen tonen. Zo verschijnt in New York een ultra-orthodoxe krant die de campagne om het presidentschap versloeg zonder ooit een foto van Hillary Clinton op te nemen. Wel van haar rivaal Donald Trump.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (112)