100

Illegaal downloaden: Schade in nederland 78 miljoen

In Nederland worden jaarlijks 61 miljoen films gedownload

De Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet als gevolg van het illegaal downloaden van films. Dit blijkt uit het rapport ‘Omdat het gratis is’, opgesteld door Considerati.

De berekeningen in Omdat het gratis is zijn gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar het downloaden van films, uitgevoerd door CentERdata en IVIR, in combinatie met de daadwerkelijke gemeten illegale downloads via p2p-netwerken over een periode van 6 maanden. Daaruit blijkt dat er in Nederland jaarlijks 61 miljoen films illegaal worden gedownload en dat er voor elke 10 illegale downloads 3,2 films minder worden bekeken via legale kanalen.

Directeur Marjan van der Haar van Filmproducenten Nederland:

78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken.

Antoinette Beumer, regisseur van de succesvolle film Soof:

Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in 8 weken tijd 85.952 illegaal gedownload is. Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Filmproducenten Nederland (FPN), Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP), Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) en het Nederlands Filmfonds.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)