98

Illegaal heeft recht op stage, volgens rechter

Tweede Kamer wil debat met minister Kamp

Het is in strijd met het recht op onderwijs, als illegale jongeren geen stage mogen lopen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De 21-jarige illegaal Kelvin had een zaak hierover aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Kelvin werd het onmogelijk gemaakt om een verplichte stage te lopen. Hij had volgens Defence for Children alle theoretische vakken van zijn MBO-opleiding gehaald, maar kon zijn opleiding niet afronden omdat hij niet op stage mocht. De Triodos Bank zou Kelvin graag als stagiair willen, maar mocht hem niet aannemen omdat hij geen verblijfsvergunning en dus geen werkvergunning heeft.

De Nederlandse staat had onder meer aangevoerd dat het recht op onderwijs niet absoluut is en beperkt mag worden. De rechtbank vindt echter dat de staat alleen beperkingen mag aanbrengen als daarmee een gerechtvaardigd doel wordt nagestreefd en voor zover het middel proportioneel is om dat doel te bereiken. Door het onmogelijk maken van stages wordt volgens de rechtbank het recht op onderwijs echter in het hart getroffen en hiervoor zou geen rechtvaardiging zijn.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) botste eerder met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) en de Amsterdamse gemeenteraad over stages voor mbo-scholieren.

Asscher twitterde ‘Rechter bevestigt: stage is onderwijs! Grondrecht voor alle kinderen. Kamp zal suggestie dat ik wet overtreed vast snel zelf terugnemen.’

Kamerleden van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen nu snel van Kamp horen wat hij gaat doen. Een woordvoerder van de minister laat weten dat Kamp de uitspraak bestudeert en daarna een besluit neemt over een eventueel hoger beroep.

Kamp stelde daarop dat de wet en jurisprudentie ‘glashelder’ zijn. Illegale kinderen mogen wel onderwijs volgen in Nederland, maar een stage wordt beschouwd als werk en wie van buiten de EU komt heeft daarom een tewerkstellingsvergunning nodig. Die worden echter niet uitgegeven voor illegalen.

AD: Kamer wil debat over recht op stage illegaal

Metro: Rechter: Illegaal heeft recht op stage

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)