Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Illegale vreemdeling kan medicijnen niet meer betalen

  •  
10-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen.png
Hulporganisaties waarschuwen voor nieuwe maatregel ... Medische problemen dreigen ... 'Vijf euro kan ze dan al afhouden van noodzakelijke medische zorg'
Vijf euro voor elk medicijn dat voorgeschreven wordt. Dat moeten illegale vreemdelingen sinds dit jaar betalen. Het lijkt wellicht een schijntje, maar voor de onverzekerde vreemdeling, die niet mag werken en afhankelijk is van steun van anderen, is het wellicht al te veel. “Vijf euro kan ze dan al afhouden van noodzakelijke medische zorg”, waarschuwen hulporganisaties.
Volgens de wet moeten onverzekerde vreemdelingen zelf alle kosten betalen voor de medische zorg. Doen ze dat niet, dan kan de zorgaanbieder de kosten declareren bij het College voor Zorgverzekeringen. Volgens minister Schippers zijn de vreemdelingen goed op de hoogte van de regels. Vorige maand schreef ze aan de Tweede Kamer:
Zij weten dat de apotheek de niet betaalde rekening kan declareren bij het CVZ. Deze wetenschap leidde tot een scherpe daling van de bereidheid om te betalen.”
De medicijnkosten voor onverzekerde vreemdelingen zijn in 2012 met 7 procent gestegen, terwijl de totale kosten van medicijngebruik in Nederland juist met tien procent is gezakt. Om die stijging tegen te gaan is de vijf-euro-regel opgesteld. Maar wat, of en hoeveel het gaat besparen, is onduidelijk. “Dat hebben we niet berekend. Maar vijf euro leek ons redelijk”, zegt een CVZ-woordvoerder.
Maar wat redelijk is voor de een, is dat niet voor een ander. Organisaties die ongedocumenteerde vreemdelingen bijstaan luiden de noodklok. John van Tilbog van hulporganisatie Inlia:
Er zijn veel illegale vreemdelingen in psychische nood. Dat is een zeer kwetsbare groep. Die mensen hebben antidepressiva nodig om op de been te blijven, of antipsychotica. En die hebben ze niet eenmalig nodig, maar week in week uit. Als die mensen elke week vijf euro moeten betalen voor een nieuw voorraadje medicijnen, kost ze dat meer dan 250 euro per jaar. Maar ze hebben geen inkomen, ze mogen niet werken, mogen geen gebruik maken van algemene voorzieningen en zijn daarom volledig afhankelijk van de steun van anderen. Dit is, kortom, een rampzalige maatregel.
Margreet Jenezon van Stil, een Utrechtse organisatie, vreest zelfs voor levensbedreigende situaties. Ze verwacht dat vreemdelingen langer met medische problemen zullen blijven rondlopen, waardoor de uiteindelijke zorg nog duurder zal worden, “omdat mensen vaker naar het ziekenhuis zullen moeten, omdat ze eerder onvoldoende zorg kregen”.
Hoeveel onverzekerde vreemdelingen er zijn, is onduidelijk. Wel houdt het CVZ bij hoeveel recepten er jaarlijks voor die groep worden uitgeschreven. Over 2012 waren dat er 83.850 voor een groep van 7430 vreemdelingen. De totale kosten voor CVZ: 3,7 miljoen euro.
cc-foto: NL_Portaal

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.