Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Illegale wintersporters doen zich in Oostenrijk voor als arbeidsmigranten

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Tientallen, zo niet honderden, lockdown-ontwijkers uit Groot-Brittannië en Scandinavische landen hebben het reisverbod naar de skigebieden van Oostenrijk weten te omzeilen door zich voor te doen als arbeidsmigranten. Ze meldden zich in wintersportdorpen als Sankt Anton of Bad Gastein als seizoenswerker en kunnen daardoor een verblijf huren. Dat laatste is een bron van ergernis voor bewoners van de dorpen omdat het gaat om tweede huizen die door de bezitters worden verhuurd terwijl die zelf geen enkel risico op besmetting lopen. Oostenrijk vreest dat de reizigers mutaties met zich meebrengen.
De vakantievierders die zich aanmelden als seizoenswerkers werken helemaal niet maar skiën, snowboarden overdag en houden ’s avonds feestjes met grote groepen in onder meer hooischuren. De ski bums omzeilen politiecontroles door met de trein vanuit Zürich naar de wintersportgebieden te reizen. Oostenrijk verkeert in staat van lockdown als gevolg van het virus. Horeca en publieke gelegenheden zijn gesloten. De skiliften zijn alleen toegankelijk voor lokale bewoners maar die status hebben de illegale wintersporters dus weten te bemachtigen.
Het Tiroler skioord Ischgl was vorig jaar een van de belangrijkste bronnen voor de pandemie. Een barman besmette tal van wintersporters die het virus vervolgens bij terugkeer door heel Europe verspreidden.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.