21

‘Illegalen merken weinig van strafbaarstelling illegaliteit’

PvdA-leider Diederik Samsom wuift kritiek weg: Strafbaarstelling is iets met 'hoge symbolische waarde' 

PvdA-leider Diederik Samsom wuift in een interview met Nu.nl de kritiek op de plannen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen weg. Het plan is volgens Samsom ‘ontmanteld tot iets wat in het leven van illegalen heel weinig betekent. Iets met hoge symbolische waarde’. Niets aan de hand, gewoon doorlopen dus. Of toch…?

Illegalen mogen volgens de nieuwe regels niet in de cel belanden, ook wordt hulp aan illegalen niet strafbaar. Tot zo ver de sugarcoat. Eenieder die illegaal in Nederland verblijft, riskeert in de toekomst nog steeds een boete van hoogstens 3900 euro.

Het risico op deze boete (en uitzetting) zorgt voor talloze problemen voor asielzoekers die in de illegaliteit leven. Zo wordt de toch al hoge drempel voor medische zorg voor zieke illegale asielzoekers nóg hoger. Staatssecretaris Teeven maakt zich daar geen zorgen over. Illegaal verblijf in Nederland moet worden ontmoedigd, moeilijk toegankelijke zorg is één van de manieren waarop dat kan. “Het leven in de illegaliteit brengt risico’s met zich mee, waaronder gezondheidsrisico’s. Daarom ontmoedigt het kabinet illegaal verblijf en zet het sterk in op terugkeer”, aldus de staatssecretaris vorig jaar.

Asielzoekers die – buiten hun macht om – niet terug kúnnen naar het land van herkomst hebben pech en zijn in de toekomst permanent in overtreding. En zo kan een wereld ontstaan waarin deze illegale asielzoekers kunnen worden uitgebuit door huisjesmelkers, malafide werkgevers of mensenhandelaars.

In het interview met Nu.nl wijst Samsom er op dat zijn partij het Kinderpardon voor elkaar heeft gekregen, juist dankzij de strafbaarstelling van illegaliteit. Coalitiepartijen PvdA en VVD ruilden de twee simpelweg tegen elkaar uit. Honderden jonge vreemdelingen mogen hierdoor alsnog in Nederland blijven. Samsom op Nu.nl:

Wat wel echt iets betekent is het kinderpardon en het verminderen van de vreemdelingendetentie. En het verschil maakt ook dat Dennis mocht blijven, dat Renata terug mocht komen, Wime kwam uit de cel.

Blijft over de terechte vraag van Linda Voortman, GroenLinks-Tweede Kamerlid:

Als het zo weinig voorstelt waarom dan per se doorvoeren? Wat een cynische manier van politiek bedrijven #koehandel

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (21)