170

Illegalenquotum vervangt bonnenquotum politie

Minister Leers en Opstelten dwingen politie in 2012 minimaal 4800 illegalen op te pakken

Vergeet bekeuringen voor het fietsen door rood licht, of het fietsen zonder fietslicht. De bonnenquotum is officieel afgeschaft, maar nu voert het kabinet een nieuw quotum in: De politie moet zich van minister Leers en minister Opstelten het komend jaar richten op het oppakken van illegalen. Tv-programma Nieuwsuur meldt dat de politie een afspraak heeft met de ministers om dit jaar minimaal 4800 illegalen op te pakken, die vervolgens het land uit gezet kunnen worden. Het ‘illegalenquotum’ ligt 35% hoger dan het aantal illegalen dat vorig jaar is opgepakt.


Voorheen werden alleen criminele illegalen opgespoord en opgepakt. Hoewel Leers in het tv-programma zegt de jacht niet op alle illegalen te openen, weerlegt hij dat door te stellen: “maar we gaan ze wel oppakken. We willen laten zien dat illegaliteit niet gewenst is in Nederland.”

Het oppakken van illegalen is wat betreft Leers niet langer een taak van alleen de vreemdelingenpolitie, maar ook die van de gewone politie. ACP-voorzitter Van de Kamp weet niet waar agenten de tijd vandaan moeten halen om te voldoen aan de eisen van het kabinet.

PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie verzetten zich tegen dit beleid en eisen opheldering van minister Leers en Opstelten.

NOS: Onrust over ‘illegalenquotum’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (170)