86

IMF-baas Lagarde is snoeihard voor Grieken

Christine Lagarde vindt kinderen in Afrika zieliger dan in Athene

IMF-directeur Christine Lagarde heeft geen medelijden met armer wordend Griekenland. In een interview met The Guardian zegt ze meer sympathie te hebben voor Afrikaanse kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs dan met arme Griekse gezinnen.

“Het is tijd dat de Grieken hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt de topvrouw in de Britse krant. “Ouders moeten hun belastingen betalen als hun kinderen worden getroffen door de bezuinigingen.” 

Lagarde reageerde met die reactie op de oproep om de voorwaarden voor noodhulp versoepelen. Ze denkt er niet aan. De Grieken hebben volgens de IMF-directeur het lot in eigen handen. Als ze zich nu niet houden aan de strenge regels voor noodhulp, heeft dat gevolgen voor hun eigen kinderen. Ze zei ‘constant te denken’ aan schoolkinderen in een dorp in het Afrikaanse Niger die maar twee uur per dag les krijgen. 

“Want ik vind dat zij nog meer hulp nodig hebben dan de mensen in Athene”, zei ze. “Ik denk dan aan al die mensen die proberen om geen belasting te hoeven betalen.

De Belgische vicepremier gaf afgelopen week een waarschuwingssignaal af aan banken en bedrijven. Zij zouden zich moeten voorbereiden op het vertrek van Griekenland uit de euro. Hij noemde het een ‘serieuze professionele fout’, als ze nu geen actie zouden ondernemen. 

The Guardian: It’s payback time: don’t expect sympathy – Lagarde to Greeks

cc-foto: IMF

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)