26

IMF-baas waarschuwt voor driekoppig crisismonster

Dalende inkomsten, schade aan het milieu en sociale onrust dreigen als economieën niet duurzamer worden

Al het slechte komt in drieën zegt de bijgelovige medemens weleens. Voor de wereld lijkt het op dit moment zeker het geval. IMF-directeur Christine Lagarde waarschuwt dat een drievoudige crisis van dalende inkomsten, milieuschade en sociale onrust dreigt als landen hun economieën niet duurzamer onderbouwen. De rijken moeten nu niet een steeds hoger inkomen nastreven terwijl wereldwijd 200 miljoen mensen op zoek zijn naar werk en armoede toeneemt, zegt Lagarde in de Britse krant The Guardian. Zij doet haar uitspraken in de aanloop naar de milieutop in Rio de Janeiro later deze maand.

In The Guardian pleit de IMF-baas voor belastingen op auto’s die vervuilende brandstoffen slurpen en andere groene maatregelen die klimaatveranderingen moeten tegengaan. Lagarde woensdag in een toespraak in Washington: 

Het is twintig jaar geleden dat de wereldleiders naar Rio gingen om zich te verbinden aan het nobele doel om de aarde te behouden voor toekomstige generaties. En nu, twintig jaar later, keren we terug naar Rio om opnieuw onze verbintenis te bevestigen aan duurzame ontwikkeling, aan het idee dat tegelijkertijd kunnen streven naar economische groei, milieubescherming en sociale ontwikkeling.

De IMF-directeur voegde toe dat de huidige economische crisis in Europa, de dreiging door klimaatverandering en sociale spanningen de pogingen van politieke leiders om een duurzame toekomst uit te stippelen kunnen hinderen.

Lagarde, voorheen een rechtse Franse minister van Financiën, deed onlangs al veel stof opwaaien toe zij Europa ervan beschuldigde dwars te liggen bij het oplossen van de financiële crisis. Op de vraag of zij sympathie had voor de Grieken die onder harde bezuinigingsmaatregelen lijden, antwoordde zij dat kinderen in Nigeria haar meer zorgen baarden.

Meer bij The Guardian: IMF chief Christine Lagarde warns world risks triple crisis

Foto-cc: World Economic Forum

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)