43

IMF: Begrotingstekort? Boeien!

'Het opzettelijk verstoren van je economie om schulden af te lossen verzwaart de last van de schuld, in plaats van dat deze vermindert'

Na jarenlang gehamerd te hebben op het belang van een sluitende begroting en de noodzaak van bezuinigingen, lijkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een radicaal nieuwe weg te zijn ingeslagen. In een nieuw rapport, opgesteld door de adjunct-directeur van de onderzoeksafdeling van het IMF, Jonathan Ostry en zijn collega-economen Atish Ghosh en Raphael Espinoza, staat dat veel landen het beste helemaal niets kunnen doen om hun schuldenlast te verminderen.

Het laissez-faire-advies geldt weliswaar niet voor landen met een torenhoge schuldenlast – zoals Griekenland, Italië en Japan – maar wel voor welvarende landen als de VS, Duitsland, Nederland en Australië. Zij zouden volgens de IMF-economen moeten profiteren van de lage rentestand en de staatsschuld aflossen over een langere periode terwijl hun economieën groeien. 

Zij keren zich daarmee tegen de heersende gedachte dat grote publieke schulden economische groei zouden belemmeren. Volgens het rapport vormen de rentes over schulden weliswaar een belemmering, maar betekent dat niet dat aflossen automatisch beter is:

De oplossing is erger dan de kwaal. De belasting voor de economie die nodig is om schulden af te lossen, is schadelijker voor de groei dan leven met de schuld.

Onderstaande grafiek toont – in groen – welke landen volgens het IMF niet langer hoeven te bezuinigen:

Wall Street Journal: IMF Economists’ Surprising Advice on Federal Debt: Don’t Worry About It
Cc-grafiek: Moody’s Analytics

Geef een reactie

Laatste reacties (43)