57

IMF doet flinke duit in het zakje van Oekraïne

IMF volgt voorbeeld EU en VS met 10 tot 13 miljard steun aan Oekraïne ... Westen dreigt opnieuw met sancties tegen Rusland ... Obama geeft Rusland veeg uit de pan in Brussel-speech

Westerse mogendheden zullen Oekraïne niet aan hun lot overlaten, dat is de boodschap die uit wordt gedrukt in de miljarden die het IMF vandaag toezegde in de vorm van een steunprogramma. De steun van het IMF, maakt de weg vrij voor de EU (11 miljard) en de VS (700 miljoen) om ook hun financiële beloftes aan Oekraïne te eren.


De miljardenlening is niet vrijblijvend. Het IMF stelt strenge eisen in ruil voor het geld. Zo moet de regering de gasprijs, die tot nu toe met subsidies onder de marktprijs werd gehouden, op marktniveau brengen. Ook heeft de nieuwe regering toegezegd het begrotingstekort terug te dringen en de financiële sector te hervormen. Met de maatregelen zou het investeringsklimaat moeten worden verbeterd.

De westerse steun voor Oekraïne werd benadrukt in een speech van president Obama in Brussel, waarin hij opnieuw sterke kritiek uitte op Rusland vanwege de annexatie van de Krim:

In de 21ste eeuw mogen Europese grenzen niet langer onder druk verlegd worden. We moeten nooit vergeten dat wij de erfgenamen zijn van een strijd voor vrijheid. Wat voor Europa, wat voor Amerika, wat voor wereld willen wij straks achterlaten?

Woensdag werd bovendien opnieuw gedreigd met economische sancties tegen Rusland, als Moskou verder oprukt naar het vasteland van Oekraïne. Obama liet na afloop van de EU-VS-top in Brussel weten dat de VS en Europa praten over mogelijke sancties voor de energiesector van Rusland, die volgens hem ‘sterk overwogen moeten worden’.

Het Russische ministerie van Defensie zou ondertussen bommenwerpers, jachtvliegtuigen, onderzeebootjagers en verkenningsvliegtuigen op de Krim willen stationeren. Ook zal in Sebastopol, de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot, in 2017 een nieuwe helikoptercarrier worden gestationeerd.

Tegelijkertijd kondigden de Verenigde Staten aan meer troepen in NAVO-verband in te willen zetten in Oost-Europa. Witte Huis-adviseur nationale veiligheid Ben Rhodes zei dat de troepen bedoeld zijn voor NAVO-lidstaten die zich bedreigd voelen door Moskou. Hierbij valt te denken aan post-Sovjetstaten als Polen, Estland, Letland en Litouwen. Europese NAVO-lidstaten zouden hieraan ook een bijdrage moeten leveren. De mogelijke inzet van deze extra militairen zal volgende week besproken worden op een NAVO-bijeenkomst, aldus Rhodes.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)