Laatste update 20:15
78

IMF: Nieuw kabinet moet geld laten rollen

Het nieuwe kabinet krijgt straks miljarden euro’s extra tot zijn beschikking. Daarom moet het volop inzetten op investeren en het verlagen van lasten. Dat adviseert het IMF, het Internationaal Monetair Fonds.

Het IMF maakt ieder jaar een analyse van (onder meer) de Nederlandse economie. Maandag verscheen het rapport van dit jaar. Hierin stelt het IMF dat de Nederlandse economische groei kwetsbaar is, en dat investeren daarom noodzakelijk is. De afgelopen jaren is er weinig geïnvesteerd in bijvoorbeeld ‘menselijk kapitaal’ zoals onderwijs. Tel daarbij op dat de beroepsbevolking door de vergrijzing zal afnemen, terwijl de productiviteit van werknemers nauwelijks nog toeneemt en het IMF heeft haar conclusie. De potentiële economische groei blijft de komende jaren steken op 1,5 procent per jaar.

Op het gebied van onderwijs, onderzoek en ontwikkeling presteert Nederland benedengemiddelde in Europa. Daarom moet daar volop in geïnvesteerd worden. De “substantiële ruimte” op de begroting moet een nieuw kabinet wat het IMF betreft dan ook “pro-actief” gebruiken. Maar daar blijft het niet bij: ook de lasten kunnen omlaag, vooral die op arbeid. Het IMF meent dat dat de werkgelegenheid kan stimuleren.

Saillant is overigens dat De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week nog met jaar jaarverslag kwam. De conclusie in dat rapport staat lijnrecht tegenover dat van het IMF. Nederland moet wat DNB betreft geen extra geld uitgeven, maar geld oppotten om zo een buffer op te bouwen voor economisch slechte tijden.

NRC: IMF: nieuw kabinet moet miljarden extra investeren en lasten verlagen

Geef een reactie

Laatste reacties (78)