55

Immigrant (19) vermoord in de straten van Athene

Toename van geweld tegen migranten

De Griekse politie is op zoek naar vijf verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op een Iraakse immigrant, in het centrum van Athene. Hij werd zondagochtend door vijf personen aangevallen met een scherp voorwerp. Het gebeurde in een weekend waarin de politie op grootschalig niveau een actie begonnen is tegen illegale immigranten.

Het slachtoffer werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij een paar uur later overleed. Volgens de politie waren voor het incident al een Roemeen en een Marokkaan aangevallen, maar zij wisten te ontkomen.

Steeds meer gewelddadige groepen treden in Griekenland op als burgerwacht. Het aantal immigranten dat de afgelopen tijd is aangevallen, is fors toegenomen. 

De toename van geweld tegen migranten wordt verbonden aan de opkomst van de rechts-extremistische Gouden Dageraad die bij de parlementsverkiezingen achttien van de driehonderd zetels kreeg. Volgens de partij ligt de oorzaak van de Griekse crisis vooral bij de migranten in Griekenland. Eerder pleitte de partij er ook al voor om alle immigranten ‘uit de ziekenhuizen te schoppen’. Het land heeft één miljoen migranten op een bevolking van tien miljoen inwoners.

NRC: Griekse politie jaag op moordenaars Irakese immigrant

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)