203

Immigratiedebat op leugens gebaseerd

Historici: 'Het waren de rechtse partijen die gezinshereniging mogelijk maakten, niet de linkse'

De historici Leo Lucassen (hoogleraar aan de Universiteit Leiden) en Jan Lucassen (bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) stoorden zich aan het feit dat het debat over integratie bol staat van de beweringen die niet kloppen en schreven er een boek over. Volgens Leo Lucassen wordt het ‘debat in grote mate gekenmerkt door ongefundeerde meningen’.

Met hun kennis van de geschiedenis zijn ze aan aantal beweringen gaat controleren op de feiten. Daarvan bleken er een aantal niet te kloppen. Zo wordt ‘links’ er altijd van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de massa-immigratie van niet-westerse allochtonen. Een grote ergernis van de Lucassen’s.

De elite zou doelbewust de deur hebben opengezet en een miljoen moslims hebben binnengelaten. Dit vanuit het idee dat een multiculturele samenleving geweldig is. Toen de economie in de jaren zeventig slechter ging draaien, vond zowel links als rechts dat de grenzen dicht moesten voor gastarbeiders. Maar degenen die er al waren, lieten vervolgens hun gezinnen overkomen. Daar was niks meer aan te doen. Rechtse partijen hadden begin jaren zestig namelijk al besloten om gezinshereniging mogelijk te maken”, zegt Lucassen tegen NU.nl

Bovendien wordt de term massa-immigratie van niet-westerse allochtonen ook foutief gebruikt. “Er is helemaal geen sprake van een massa. Ja, er komen veel van deze migranten, maar er vertrekken er ook veel. Bovendien zitten er veel kennismigranten en adoptiekinderen tussen. De afgelopen vijf jaar komen er jaarlijks per saldo maar enkele honderden of duizenden Marokkanen en Turken.”
Het boek Winnaars en verliezers – Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie’ komt vrijdag uit.

NU.nl: ‘Integratiedebat vol met onjuistheden’

Geef een reactie

Laatste reacties (203)