58

‘Immigratiestop slecht voor de economie’

Denemarken doet het economisch slechter sinds invoering immigratiestop

Hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Henk Volberda en buitenlandspecialist van Instituut Clingendael Rob de Wijk stellen in Trouw dat een streng immigratiebeleid desastreus uitpakt voor de economie.

De immigratiebeperkingen die de PVV graag wil doorvoeren zullen de internationale concurrentiekracht verminderen, constateert het duo dat onderzoek deed naar de effecten. Dat leert de ervaring in Denemarken waar een PVV-achtige partij gedoogsteun geeft aan een minderheidskabinet en in ruil daarvoor de grenzen mag sluiten. Denemarken heeft steeds meer moeite om aan kenniswerkers te komen, zelfs al wordt die groep enigszins uitgezonderd van het strenge beleid.

Volberda: ,,Het migratiebeleid is wel behoorlijk aangescherpt, ook voor kenniswerkers. Daarnaast moet je niet vergeten dat ook niet-kennismigranten een bijdrage leveren aan de economie. De Verenigde Staten zijn hier een goed voorbeeld van. Als Nederland echt de omslag wil maken naar een kenniseconomie, heb je ook in het lagere segment mensen nodig. Daarnaast hebben buitenlandse migranten over het algemeen een vrij grote drive en brengen zij goede eigenschappen als ondernemerschap met zich mee. En denk aan al die IT-specialisten uit India en Turkije. Wie het voor moslims moeilijk maakt om binnen te komen, sluit een belangrijke groep kenniswerkers uit. Dat zal via de tamtam zeker effecten hebben.”

Trouw: Kunnen migratieregels de economie remmen?

cc-foto: Oliver Wagemann 

Geef een reactie

Laatste reacties (58)