17

Impasse in België blijft een feit door afkeuring N-VA

VIDEO: Di Rupo biedt morgenavond opnieuw zijn ontslag aan bij koning Albert

Het totale pakket waar formateur Elio Di Rupo zo lang aan heeft gewerkt, is afgekeurd door de N-VA. Partijleider Bart de Wever vindt het voorstel dat op zowel de financieel-economische als staatkundig situatie inging, onaanvaardbaar voor de grootste partij in Vlaanderen.


De Wever zei op alle fronten ‘nee’. “We betalen alles, maar bepalen niets”, zei hij op de persconferentie. “De Vlamingen krijgen te weinig zelfstandigheid en ook de Vlaamse gezinnen moeten opdraaien voor de belastingverhoging die Di Rupo hen wil opleggen.” Die omstandigheden vindt hij geen goede basis voor onderhandelingen.

De Vlaamse christendemocraten CD&V lieten al voor de reactie van De Wever weten alleen met Di Rupo in zee te gaan als de N-VA meedoet. Alle Franstalige partijen zijn wel voor de plannen van Di Rupo, maar het blijkt onmogelijk om een regering te vormen zonder de partij van Bart de Wever.

Tegen De redactie zegt voorzitter Wouter Beke:

Wij willen een communautair akkoord en dat kan er alleen komen via onderhandelingen. Maar zonder de N-VA zijn die zonder voorwerp. De aanwezigheid van de N-VA is dus een noodzakelijke voorwaarde. Indien die niet vervuld is, is het aan de PS en de N-VA om de voorwaarden te creëren die onderhandelingen mogelijk maken.

Ook Di Rupo zijn woensdagavond al dat een formatie niet zal werken zonder steun van de N-VA. De NOS meldt dat zeven andere partijen nog willen doorpraten over het plan van Di Rupo. Alleen Groen heeft nog geen besluit genomen.

Di Rupo gaat morgenavond opnieuw naar koning Albert om zijn ontslag aan te bieden. Na 389 dagen onderhandelen ligt er nog steeds geen akkoord waarmee België steeds dichter in de buurt komt van nieuwe verkiezingen. De laatste opiniepeilingen laten echter zien dat die weinig verschil zullen maken. De PS en de N-VA zullen dan nog steeds als grootste partijen uit de bus komen.
NOS: Vlaamse N-VA wijst plannen Di Rupo af

cc-foto: Luc van Braekel

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)