Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In 20 dagen 2.700 kilometer fietsen tegen mensenhandel

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zoechallenge.jpg
The Zoe Challenge: een indrukwekkende fietstocht om geld in te zamelen tegen de uitbuiting van vrouwen  
Met het openstellen van de landsgrenzen van EU-landen is vrij verkeer van goederen en mensen mogelijk gemaakt. Lekker makkelijk voor wie op vakantie met de auto wil, bijvoorbeeld. Maar het heeft ook een vreselijke keerzijde; die van mensenhandel.
In Duitsland legaliseerde de Bondsdag in 2001 de prostitutie. Een reeks aanpassingen in wetgeving moest de werkomstandigheden van prostituees verbeteren. Onder de nieuwe wet kunnen vrouwen bijvoorbeeld een rechtszaak aanspannen wanneer ze niet voldoende geld verdienen en een bijdrage leveren aan pensioen-, werkeloosheids- en zorgverzekeringen om op die manier een veilige werkomgeving te creëren. Hoewel goed bedoeld, is volgens de Duitse krant Der Spiegel weinig veranderd voor prostituees in Duitsland.
Door de openstelling van de landsgrenzen is het makkelijker geworden om vrouwen vanuit Oost-Europese landen naar Duitsland en andere delen van Europa te verschepen. In Duitsland werd het verbod op het ‘bevorderen van prostitutie’ vervangen door het verbod op ‘de uitbuiting van prostituees’. Hierdoor kunnen pooiers de sekswerkers nog steeds uitbuiten, zo lang de vrouwen maar zeggen dat ze het werk vrijwillig doen. Onder druk van de pooiers, die bijvoorbeeld dreigen de familieleden van de meisjes om te laten brengen, wordt braaf geknikt.
Mensenhandel van vrouwen uit Oost-Europa is niet alleen in Duitsland een groot probleem, zo weet ook Ben Cooley. Hij is de oprichter van Hope for Justice, een organisatie die zich inzet tegen mensenhandel. In het Verenigd Koninkrijk en internationaal. Samen met acteur Tom Lister en een aantal andere vrijwilligers, fietste Cooley van Letland naar Southampton, een stad ten zuidwesten van Londen om geld in te zamelen voor zijn organisatie. De fietstocht is gedoopt tot ‘The Zoe Challenge’ en staat in het teken van de vrouw Zoe, die vanuit Letland naar Southampton is vervoerd, om daar te worden verkracht en uitgebuit. Vanuit Southampton werd Zoe weer verscheept om elders in het Verenigd Koninkrijk te worden uitgebuit. Dankzij hulp van Hope for Justice is Zoe inmiddels vrij.
Cooley en Lister fietsten in mei ruim 2.700 kilometer in slechts twintig dagen. Met het opgehaalde geld wil de organisatie onderzoek naar mensenhandel bekostigen, slachtoffers van mensenhandel helpen bij hun rehabilitatie, daders van mensenhandel vervolgen en campagne voeren op lokaal, nationaal en internationaal niveau om ervoor te zorgen dat relevante wetgeving wordt ontwikkeld om effectief een einde te kunnen maken aan mensenhandel.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.