Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'In 2012 begin van einde oorlog Afghanistan'

  •  
01-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Obama_NASA_HQ_300_01.jpg
Obama ontvouwt strategie, stuurt 30.000 extra troepen ... begin terugtrekking in 2012 ... Clinton vraagt Nederland te blijven ... Verhagen en Van Middelkoop onderzoeken nieuwe rol
De Amerikaanse president Barack Obama voert het aantal troepen in Afghanistan op tot 100.000. Eerste versterkingen al met Kerst naar het oorlogsgebied. Over 18 maanden begint de terugtrekking.
Obama maakte zijn beslissing bekend tijdens een speech aan de militaire academie van West-Point in de staat New York. De Volkskrant legt uit waarom de uitbreiding noodzakelijk is:
In de laatste maanden zijn in de VS extremisten opgepakt die uit dit gebied naar Amerika zijn gestuurd om nieuwe terreurdaden te plegen, aldus de president. ‘Dit gevaar zal alleen maar toenemen als de regio verder wegglijdt en Al Qaida vrijuit kan opereren.’ Hij wees ook op het dreigende gevaar in het buurland Pakistan. ‘We weten dat Al Qaida en andere extremisten kernwapens in handen proberen te krijgen, en we hebben veel reden te geloven dat ze die ook zouden inzetten.’
Van de Europese bondgenoten vraagt Obama tussen de vijf- en tienduizend extra militairen. Trouw schrijft dat Frankrijk dat verzoek reeds heeft afgeslagen.
Het Franse dagblad Le Monde meldde dat Washington aan Frankrijk vijftienhonderd man, aan Duitsland tweeduizend man, aan Groot-Brittannië duizend man en aan Italië vijftienhonderd extra militairen heeft gevraagd. Londen meldde begin deze week dat er vijfhonderd extra militairen naar het zuidwesten van Afghanistan worden gestuurd. Italië stuurt een nog niet nader genoemd aantal extra militairen.
De Telegraaf meldt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken haar collega Verhagen heeft gebeld met het verzoek het Nederlandse leger langer in Afghanistan te laten blijven. Het is voor het eerst dat de Amerikanen dat vragen.
Volgens de NOS is minister Van Middelkoop (Defensie) gebeld door door de Amerikaanse onderminister Flournoy, kort voor Obama zijn plannen in het openbaar bekend maakte. VanMiddelkoop en Verhagen  onderzoeken of Nederland langer in Afghanistan kan blijven om aan de nieuwe Amerikaanse strategie kan meewerken.
Update 02-12 (19:00): De druk op Nederland neemt toe, want woensdag werd premier Balkenende gebeld door de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Balkenende heeft volgens de RVD geantwoord dat Nederland de nieuwe Amerikaanse strategie verwelkomt, maar dat er nog geen besluit is genomen over de Nederlandse betrokkenheid na 2010.
CC-foto: U.S. Army

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.