17

‘In 2020 staat één op de tien winkelpanden leeg’

Winkelkadaster voorspelt overproductie in winkelvastgoed

De bouw van winkelpanden blijft doorgaan, maar of winkeliers er werkelijk zullen intrekken is de vraag. Winkelkadaster Locatus verwacht dat in 2020 gemiddeld één op de tien winkels leegstaat als gevolg van overproductie en gebrek aan regie.

Het Financieel Dagblad meldt dat door de vergrijzing en de opkomst van internet minder behoefte zal zijn aan winkels. Die ontwikkeling bleek eerder al zichtbaar op de kantorenmarkt, maar zal nu ook in het winkelvastgoed om zich heen grijpen, voorspelt Locatus. In sommige provincies zal de leegstand zelfs oplopen tot 30 procent.

Winkelvastgoed dreigt net als de kantorenmarkt hard geraakt te worden door overproductie en een gebrek aan regie. Het winkelkadaster Locatus verwacht dat in 2020 gemiddeld één op de tien winkels leegstaat.

Nederland heeft het grootst aantal winkelmeters per hoofd van de bevolking vergeleken met andere Europa landen. Investeerders zien momenteel meer toekomst in winkelvastgoed dan in kantoren en woningen. De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland vreest om die reden dat er de komende tijd meer winkels worden gebouwd dat nodig zijn.

cc-foto: Jurjen_nl

Geef een reactie

Laatste reacties (17)