41

In beeld: hoe Rusland het Greenpeace-schip enterde

Greenpeace geeft video vrij van enteren schip ... Alle dertig opvarenden zitten nog steeds vast ... Rusland: 'Nederland had Greenpeace moeten stoppen'

Greenpeace heeft beelden van de entering van de Arctic Sunrise online gezet. In de video is te zien hoe de Russische gewapende eenheden in september het Greenpeace-schip ingaan en de opvarenden arresteren. De beelden lijken niet toevallig op vrijdag te zijn gepubliceerd: vrijdag bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima Mouskou, waar ze ook een ontmoeting hebben met de Russische president Poetin.


In september voor de Arctic Sunrise actie tegen de plannen van Gazprom, het Russische staatsbedrijf, om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Leden van de milieuorganisatie wilden zo lang mogelijk het booreiland van Gazprom bezetten. Russische gewapende eenheden waren hen echter voor: het schip werd geënterd en naar de haven van Moermansk gesleept. Alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zijn aangeklaagd, onder meer voor piraterij.

De relatie tussen Nederland en Rusland staat al maanden op gespannen voet. De door Poetin ingevoerde wetgeving die ‘homo-propaganda’ verbiedt leidde tot een grote demonstratie in Amsterdam bij het bezoek van Poetin aan de hoofdstad. De zelfmoord van de uit Rusland gevluchte asielzoeker Aleksandr Dolmatov, de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag en de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou droegen niet bij aan de relatie. Dat terwijl Nederland en Rusland dit jaar 400 jaar ‘vriendschap’ vieren.

Wat betreft de twee Nederlanders die nog vastzitten: Nederland heeft Rusland gedaagd voor het Internationaal Zeerechttribunaal. Hoewel uitspraken van het tribunaal doorgaans bindend zijn en Rusland zich in het verleden ook heeft gehouden aan de afspraken, zegt Rusland nu het gezag niet te erkennen en de uitspraak naast zich neer te zullen leggen.

NOS schrijft over de video:

Op de video is te zien dat er een helikopter boven het voordek hangt. Een lid van de kustwacht laat zich zakken en staat een tijdje hulpeloos alleen. Actievoerders staan om hem heen, met hun handen in de lucht. Pas na een paar minuten krijgt de Rus versterking van een gewapende collega. De bemanning wordt daarna naar binnen gedreven. Hoe Greenpeace aan de beelden gekomen is, wil de organisatie niet zeggen.

‘Nederland had moeten ingrijpen’

Nederland de actie van de Arctic Sunrise moeten voorkomen. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder, Alexander Lukashevich, deed de uitspraken in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het moment van de uitspraken is opmerkelijk; kort voor de ontmoeting van koning Willem-Alexander met de Russische president Poetin in Moskou.

NRC: Bekijk hoe de Russische eenheden het Greenpeace-schip enterden

Geef een reactie

Laatste reacties (41)