12

In bijna de helft van ons voedsel zitten pesticiden

Ook biologisch voedsel is niet veilig voor pesticiden ... Restanten luchtvervuiling tasten onze groenten en fruit aan

In bijna de helft van het voedsel in de Europese Unie zitten sporen van pesticiden. Dat meldt het Europees Voedselagentschap. Hoewel de hoeveelheid wel altijd onder de grenswaarden bleef, is het Europees Milieuagentschap niet tevreden; de enige goede waarde is een nulwaarde.

Wie denkt door biologisch eten pesticiden te kunnen vermijden, komt bedrogen uit. In 15 procent van de bio-producten zijn sporen ontdekt. Het gaat hierbij om toegelaten pesticiden voor de biologische landbouw, of om restanten van luchtvervuiling.

In totaal kwamen de onderzoekers in bijna de helft van het geteste voedsel sporen tegen, en in meer dan een kwart werden sporen van meerdere pesticiden ontdekt. Allen onder de grenswaarden, maar, zo waarschuwt het Europees Milieuagentschap, de maximumwaarden worden regelmatig herzien omdat nieuw onderzoek uitwijst dat die grenswaarden te theoretisch zijn vastgesteld. Het agentschap pleit er dan ook voor dat de nulwaarde de enige grens zou moeten zijn die vanuit het oogpunt van voedselveiligheid gehanteerd zou mogen worden.

De Redactie: Pesticiden in bijna de helft van het voedsel

cc-foto: GWP

Geef een reactie

Laatste reacties (12)