41

‘In Griekenland veel parallellen met Nazi-Duitsland’

Minister vindt immigranten grotere bedreiging dan schuldencrisis ... Ook andere minderheden doelwit van rechtsextremistisch geweld 

Niet alleen immigranten, maar ook andere minderheden zijn in Griekenland het doel van geweld en intimidatie. “Eerst de immigranten en nu jullie!” stond er op flyers die deze week in Griekse nachtclubs voor homoseksuelen werden verspreid. De Britse krant The Independent meldt dat er veel parallellen zijn met Nazi-Duitsland van voor de Tweede Wereldoorlog.

De Gouden Dageraad krijgt in Griekenland steeds meer aanhang. Ze hebben momenteel 7% van de zetels in het parlement en de partij lijkt een stabiele groep aanhangers te hebben. Volgens deskundigen doet het denken aan de opkomst van het nazisme in Duitsland, maar de Griekse regering en de EU doen er vrijwel niets aan.

Bovendien bestaat een groot deel van de achterban van De Gouden Dageraad uit agenten, waardoor het optreden van de politie er vrijwel niet is. Uit peilingen zou blijken dat in sommige stedelijke districten 50% van de politiemensen op de partij heeft gestemd. De fascisten lopen door Athene in zwarte t-shirts en zwaaien met fakkels en symbolen die lijken op swastika’s, maar ze worden in Europa nog steeds afgedaan als een symptoom van de economische crisis in Griekenland. Waar het geweld zich in eerste instantie beperkte tot de nacht, worden nu ook overdag minderheden aangevallen.

Ook op regeringsniveau blijkt er veel mis te zijn in Griekenland. De minister voor openbare orde, Nikos Dendias, pleit er voor om met harde hand op te treden tegen immigratie. Volgens hem heeft Griekenland te maken met een ‘invasie’ van immigranten en is dat ‘een bom onder de fundering van de samenleving’. Dendios vindt de aanwezigheid van buitenlanders in Griekenland een grotere bedreiging dan de schuldencrisis. 

Trouw: ‘In Griekenland is de parallel met Nazi-Duitsland niet slechts retorisch’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)