24

In Jemen dreigt ‘ergste hongersnood in 100 jaar’

In Jemen dreigen 12 tot 13 miljoen mensen te verhongeren als gevolg van de voortdurende luchtaanvallen op het land. Onder hen ruim 5 miljoen kinderen. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties (VN), die het ‘de ergste hongersnood in honderd jaar’ noemen.

‘Aan het begin van de 21ste eeuw was het ondenkbaar dat we ooit nog een hongersnood zouden zien zoals we die hebben gehad in Ethiopië’, aldus VN-coördinator voor Jemen Lise Grande tegen de BBC. ‘Dat was simpelweg onaanvaardbaar. Velen dachten dat zoiets nooit meer zou gebeuren, maar dat is nu precies wat het geval is in Jemen.’

Jemen heeft al drie jaar lang te kampen met een burgeroorlog. De door Iran gesteunde sjiitische Houthi-rebellen strijden tegen een door buurland Saoedi-Arabië geleide coalitie van soennitische landen. Daarbij worden onder meer wapens gebruikt die worden geleverd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Bij die onophoudelijke aanvallen van de coalitie zijn al zeker 10.000 Jemenitische burgers om het leven gekomen. Daarnaast zorgt de vernietiging van de infrastructuur voor zware humanitaire crises. Zo heeft het land naast hongersnood te kampen met meerdere cholera-epidemieën.

De VN heeft al meerdere malen de internationale gemeenschap opgeroepen te stoppen met wapens leveren aan de strijdende partijen. Ook zijn enkele aanvallen, op zowel burgers als ziekenhuizen en klinieken van Artsen Zonder Grenzen, door de Verenigde Naties bestempeld als oorlogsmisdaden. Afgelopen weekend werd nog een luchtaanval uitgevoerd op de havenstad Hodeida, een plek waar de VN zelf hulpgoederen het land in brengt.

Beeld: Screenshot BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (24)