Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'In Limburg verdient men snel en makkelijk geld met wiet'

  •  
09-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
wietteelt300.jpg
Eén op de 50 families in Brunssum zit in de hennepteelt
In het Zuid-Limburgse Brunssum tiert de illegale hennepteelt welig. Zo welig dat in de regio Parkstad inmiddels zelfs 1 op de 50 gezinnen op de een of andere manier betrokken is bij hennepteelt. De burgemeester spreekt zijn zorgen uit over het schrikbarende getal; “Mensen moeten uitkijken om niet die wereld in te stappen, want je komt er niet meer uit.”
Burgemeester Luc Winants baseert zijn cijfers op onderzoek van Dagblad de Limburger en hoogleraren. Het gaat niet alleen om hennepplantages, maar alles wat er bij komt kijken om wiet te kunnen kweken. “Er zijn ook huishoudens die bijvoorbeeld hun huis beschikbaar stellen om de hennep te drogen of mensen die in de elektriciteitsbusiness zitten. Het is opgesplitst in veel takken.”
Hennepteelt is in Nederland verboden, hoewel de verkoop van wiet gedoogd wordt. Een kromme regelgeving die automatisch leidt tot de instandhouding van een illegaal circuit. Al jaren wordt in de politiek dan ook gediscussieerd over het legaliseren en reguleren van de hennepteelt. Volgens Winants is dat echter een geromantiseerde discussie. Er is niemand in Den Haag die de knopen doorhakt.
Europa wil geen gedoogconstructie. De burgemeesters vinden het allemaal naïef. We zien de problemen alleen maar groter worden. Reguleren kan slagen als alles goed in de gaten wordt gehouden.”
Volgens de burgemeester wordt men in Brunssum verleidt doordat het een makkelijke manier is om snel geld te verdienen, “maar het wordt onderschat als een buitengewoon risico. Alleen al voor de brandveiligheid. Er zijn landelijk talloze voorbeelden waarbij het allemaal misgaat.” En een ander aspect: “Je komt in aanraking met justitie en vervolgens kom je in een chantabele positie te zitten door de criminele wereld achter de hennepteelt.”
In januari riepen tientallen burgemeesters en andere vertegenwoordigers van 35 gemeenten de Tweede Kamer nog op om het reguleren van wietteelt mogelijk te maken. Ze wilden dat het Rijk ook de productie van wiet gaat gedogen. Zo zei de burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb:
De huidige situatie is onhoudbaar. Coffeeshops worden gedwongen uit duistere werelden geld bijeen te sprokkelen. Ik ben in mijn rol als burgemeester in deze bijgedraaid.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.