131

In Rusland mag je zelfs niet naar een Mohammed-cartoon linken

Perswaakhond waarschuwt media op de 'Dag van de Journalist' ... Zwarte lijst voor iedereen die cartoons plaatst of er zelfs maar naar linkt

Op slinkse wijze waarschuwt de Russische waakhond Roskomnadzor de pers dat het plaatsen van cartoons van religieuze leiders verboden is. Plaatsing zou in strijd zijn met de ‘Wet op het tegengaan van extremisme’. Verschillende Russische media ontvingen de waarschuwing per brief. Een redacteur plaatste de tekst vervolgens op Facebook.

De brief verwoordt “het standpunt van de Roskomnadzor in relatie tot de terroristische aanslag op 7 januari 2015 in Parijs”. Er wordt gesteld dat

het opnemen van karikaturen van de religieuze leiders onacceptabel is in alle media

evenals het

plaatsen van internetlinks naar andere mediabestanden (inclusief buitenlandse)

en dat deze activiteiten worden gezien als

een schending van de Roskomnadzor ‘Wet op het tegengaan van extremistische activiteiten’.”

Het hoofd van de afdeling voor de bescherming van mensen, persoonlijke gegevens, supervisie van massacommunicatie en informatietechnologie Maria Vladimirovna Smetankina, probeerde de brief minder zwaar te laten overkomen dan hij geïnterpreteerd werd door de media. Ze zei dat het niet als waarschuwing bedoeld was, maar dat ze er gewoon even op wilde wijzen dat de wet gerespecteerd moest worden.

De voorzitter van mensenrechtenorganisatie Agora, Pavel Chikov, liet via twitter weten dat zijn organisatie gratis rechtshulp zou bieden als een journalist of medium aangeklaagd zou worden vanwege het publiceren van een ‘foute’ cartoon.

Afgelopen dinsdag was ‘Dag van de Russische Journalisten’. Naast de vrolijke twitterboodschap “Felicitaties aan alle reporters en redacteuren op de Dag van Russische Pers!” stuurde Roskomnadzor die dag de waarschuwingen rond voor het plaatsen van de cartoons.

Mashable: Russia warns media: you’ll be blacklisted for publishing Charlie Hebdo cartoons

Cc-foto: Bradley Davis

Geef een reactie

Laatste reacties (131)