6

‘Inburgeraars moeten cursus fatsoenlijk kunnen afmaken’

Vanaf 2014 moeten inburgeraars hun eigen cursus betalen

Andrée van Es (GroenLinks), wethouder in Amsterdam vreest voor uitval van ‘oudkomers’, migranten die net met een cursus Nederlands zijn gestart. Van Es heeft maandag, ook namen de vier grote steden, een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze het kabinet er op wijst te vroeg te korten op de inburgeringscursus.

Het kabinet wil vanaf 2014 geen inburgeringscursussen betalen. Volgens Van Es is dat te vroeg omdat de cursus pas sinds een jaar goed loopt.

Van nieuwkomers kan je dat best vragen,” zegt ze, maar mensen die al langer in Nederland wonen, moet je helpen. “Het is te duur voor hen om het zelf te betalen”, zegt ze tegen RTV Noord-Holland.

Van Es vreest voor de uitval van ‘oudkomers’, migranten die al langer in Nederland wonen, maar nog niet goed Nederlands spreken. Wanneer de inburgeringscursus niet meer voor hen betaald wordt, zullen ze afhaken voorspelt de wethouder en dat zorgt volgens haar weer voor meer problemen die ‘zeer moeilijk oplosbaar’ zijn. De wethouder wil op zijn minst dat deze groep de cursus fatsoenlijk kan afmaken.

Trouw: Protest op bezuinigingen op inburgering
RTV Noord-Holland: Amsterdam wil langer geld voor inburgering

cc-foto: HSmade

Geef een reactie

Laatste reacties (6)