88

‘Inburgeringstoets draagt niet bij aan integratie’

'Toets leidt tot uitsluiting. Onopgeleide migranten afgeschrikt. Voor migranten met laag inkomen te duur. In strijd met internationale mensenrechtenverdragen'

De taal- en inburgeringstoetsen die door veel EU-lidstaten, waaronder Nederland worden gebruikt, dragen niet bij aan de integratie van immigranten maar leiden juist tot uitsluiting. Dat stelde maandag een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens de onderzoekers sluiten de toetsen bepaalde groepen uit van de gezinshereniging of een betere rechtspositie. Dat meldt het AD maandag.

Migranten die weinig of geen onderwijs hebben genoten, worden afgeschrikt door de toetsverplichtingen. Voor migranten met een laag inkomen zijn de kosten voor toetsing vaak te hoog.

Het toetsbeleid strookt niet met de liberaal-democratische principes die de lidstaten van de Europese Unie pretenderen aan te hangen, stellen de wetenschappers. Ook zou het strijdig zijn met internationale mensenrechtenverdragen.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)