Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inburgeringstoets Sint Maarten veel te streng

  •  
21-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
sintmaarten.jpg
Minister van Justitie trekt aan de bel...toets in vijf regionale Nederlandse accenten overdreven...
Nederland is veel te streng als het gaat om het toelaten van migranten op Sint Maarten. Dat is de kritiek van de minister van Justitie van Sint Maarten, Dennis Richardson. Hij noemt de strenge toelatingseisen schadelijk voor de ontwikkeling van zijn eiland en vindt dat migranten op Sint Maarten makkelijker een Nederlands paspoort moeten kunnen krijgen.
De Volkskrant beschrijft maandag de ergernis van de Sint Maartense minister over de Nederlandse regelgeving. 
Mensen die daar Nederlandse staatsburger willen worden, moeten dezelfde test doen als mensen in Nederland. Maar volgens de minister van Justitie is dat een overdreven strenge procedure. Als voorbeeld noemt hij het verhaal van de 33-jarige geïmmigreerde journaliste Alita Singh. Ze woont a jaren op Sint Maarten, schrijft voor de grootste krant van Sint Maarten – de Daily Herald – en zet zich in als vrijwilliger tegen armoede en milieuvervuiling. Toch kon ze geen Nederlands paspoort krijgen. De inburgering verliep voorspoedig. De toetsen waren in het Engels en gingen over de situatie op Sint Maarten, waar ze al jaren thuis is. Maar toen ze vier examens Nederlands kreeg, ging het mis. Ondanks de cursus die ze speciaal had gevolgd ter voorbereiding, zakte ze. Haar reactie:
‘Wie kan nou bedenken dat de vragen worden gesteld in vier of vijf Nederlandse regionale accenten en dat je per examen slechts één fout mag maken?’
Op Sint Maarten wordt voornamelijk Engels gesproken. Alleen de bestuurlijke elite en de politiek gebruikt te Nederlandse taal nog.
De minister van Justitie zegt hierover: 

‘Het is te belachelijk voor woorden dat in Nederland Bulgaren, Denen of Polen vrij in- en uit- kunnen reizen, maar dat wij verplicht worden om mensen uit onze regio te weren’, zegt Richardson. ‘Omdat Nederland als een soort enclave moet worden afgeschermd, zitten wij met Nederlandse regelgeving opgescheept die niet in het belang is van onze ontwikkeling.’
Lees het hele verhaal in de Volkskrant van maandag.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.