36

‘Inburgeringstoets werkt niet, schaf hem af’

Het inburgeringsexamen - dat deze maand tien jaar bestaat - draagt niet bij aan integratie van immigranten en zorgt juist voor uitsluiting

De toets die immigranten moeten maken om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning of een Nederlands paspoort, mist zijn doel en moet worden afgeschaft. Dat stelt jurist Ricky van Oers dinsdag in Trouw. Van Oers zeft die op basis van haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor haar onderzoek interviewde Van Oers 163 migranten die al jaren legaal in Nederland wonen en graag genaturaliseerd willen worden. Ook interviewde ze 51 beleidsmakers.

Een kwart van de deelnemers zakt voor het inburgeringsexamen. Maar een deel van de immigranten begint er niet eens aan, zegt Van Oers in Trouw

“Denk aan getraumatiseerde vluchtelingen, analfabeten, mensen in achterstandsposities en ouderen. De barrière voor deze toets, waarvoor ze de voorbereiding sinds dit jaar zelf moeten betalen, is te hoog.

Dan is er nog de financiële drempel: deelname aan de toets kost 250 euro. Hierbij komen nog de kosten van de naturalisatie zelf. Wil een gezin naturaliseren, dan is het al gauw duizenden euro’s kwijt.

In 2002 ontvingen 29.000 immigranten een Nederlands paspoort, twee jaar later was dat aantal gehalveerd en dat aantal is tot 2010 ongeveer gelijk gebleven. Een rechtstreeks gevolg van de integratietoets, stelt Van Oers. “De toets heeft dus geen integrerende maar een selecterende rol.” In de praktijk betekent het dat deze mensen niet kunnen stemmen en minder makkelijk een baan vinden, aldus Trouw.
Tot slot heeft Van Oers bezwaar tegen de inhoud van de toetsen, die soms als beledigend worden ervaren. De link naar integratie in de vragen wordt betwist.

Vragen als: ‘Wat kun je het beste doen als je twee mannen ziet zoenen op straat en dat stoort je?’ Op zulke vragen is geen juist antwoord te formuleren terwijl er wel maar één antwoord wordt goed gerekend.

Immigranten wíllen graag integreren, Nederlands leren en meedoen, zegt Van Oers. “Door de (financiële) barrière die nu wordt opgeworpen, stagneert de inburgering juist.”

Trouw: Jubilerende inburgeringstoets werk averechts

Geef een reactie

Laatste reacties (36)