40

Incassobureaus dreigen en bedriegen tot het water aan de lippen komt

Autoriteit Consument en Markt waarschuwt: incassobureaus overtreden geregeld de wet

Geregeld overtreden incassobureaus de wet. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De bureaus rekenen te hoge incassokosten, sturen spookfacturen en maken zich schuldig aan bedreigingen, scheldpartijen en privacyschendingen, aldus de Volkskrant. Maar niemand die er tot op heden iets aan doet.

ACM wil ingrijpen en beraadt zich op een aanpak. Dat zou kunnen bestaan uit boetes voor de incassobureaus, maar ook uit voorlichting voor de consumenten. Al is het maar om erop te wijzen dat iedereen een bureau mag beginnen, zonder diploma of keurmerk. Het gevolg: een wildgroei aan incassobureaus in ons land.

Nederland kent inmiddels zo’n 444 incassobedrijven. De bedrijven kopen bulkpartijen op met onbetaalde rekeningen, die ze vervolgens proberen te vorderen. Soms zelfs op agressieve wijze. “Bij opgekochte vorderingen hebben incassobureaus vaak geen idee wat ze innen. Dat verhoogt het risico op onterechte incasso’s, met name bij consumenten die slecht voor zichzelf opkomen. Die problematiek is breder dan we dachten”, aldus Anita Vegter, bestuurslid van ACM.

Vegter wijst bijvoorbeeld op incasso’s die consumenten krijgen nadat ze een ‘gratis proefpakket’ hebben besteld op internet. De incassobureaus nemen zo’n spookrekening over, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Ook aan de wettelijke norm die in 2012 is ingesteld om de hoogte van de incassokosten in te dammen, hebben veel incassobureaus lak. In 20 procent van de onderzochte brieven worden onterechte kosten gerekend.

Joke de Kock, directeur van de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverleners:

“Ik heb rekeningen gezien van 100 euro, die waren opgehoogd naar 800 euro. Incassobureaus verzinnen allerlei onwetmatige meerkosten: sommatiekosten, herinneringskosten, dossierkosten, je kunt het zo gek niet bedenken. Veel bedrijven zeggen: we weten dat het niet mag, maar we doen het gewoon.”

De Volkskrant: Incasso-cowboys dreigen en bedriegen

cc-foto: Sponzen Ridder

Geef een reactie

Laatste reacties (40)