Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Incassobureaus slepen schuldenaren te snel voor de rechter

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
photo by CafeCredit

© photo by CafeCredit

Incassobureaus kopen in toenemende mate schulden op, om vervolgens alles op alles te zetten om die te innen. Ook als de schuldenaar helemaal niet in staat is die schulden te betalen. De bureaus brengen hoge incassokosten in rekening en schromen niet de schuldenaren voor de rechter te slepen. Vorig jaar werden 300.000 van dergelijke schuldprocedures bij de kantonrechter aangespannen, bijna 14 procent daarvan door één bedrijf: Direct Pay. De manier van werken zadelt mensen die al in grote financiële problemen verkeren op met nog meer schulden.
Nieuwsuur ontdekte samen met platform voor onderzoeksjournalistiek Investico dat Direct Pay, een klein bureau met minder dan honderd werknemers, elke werkdag wel 165 mensen voor de rechter sleept. Volgens Marco van Katwijk, algemeen directeur van Direct Pay, tonen die 42.000 rechtszaken per jaar ‘het succes van ons bedrijf’. Immers: ‘Meer handel in schuld betekent meer rechtszaken’.
De branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK en Schuldsanering Nederland constateren dat die ‘handel in schuld’ steeds vaker voorkomt, een trend die de laatste twee jaar stijgt. Wat het betekent is dat incassobureaus grote partijen leningen die oninbaar worden geacht opkoopt, om vervolgens de schuldenaren onder druk te zetten alsnog te betalen. Winst voor het incassobureau, bergen problemen voor de schuldenaren.
De Volkskrant schrijft daarover:
"Incassobureau Hoist schatte de markt voor opgekochte schulden in de Benelux twee jaar geleden op ongeveer 150 miljoen euro. Hoist voorspelde toen dat die markt tussen 2015 en 2020 elk jaar met 8 procent zou groeien. Incassobureaus Vesting Finance, Direct Pay en Intrum Justitia hadden datzelfde jaar in Nederland samen voor meer dan 100 miljoen euro aan opgekochte leningen in bezit."
Voor banken, webwinkels en andere kredietverstrekkende bedrijven is het verkopen van schulden aan incassobureaus een lucratieve onderneming. Ze krijgen een fractie van een bedrag waar ze anders volledig naar hadden kunnen fluiten, en hoeven niet meer zelf achter de schuldenaren aan. Ook zijn ze in één klap van het krediet af.
Winst voor de betreffende bank of onderneming dus, maar volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de handel in schulden een zorgelijke ontwikkeling. Een handel die tot uitwassen leidt. Terwijl de incassocowboys met harde hand het geld proberen terug te halen, neemt het aantal mensen met problematische schulden in Nederland hard toe. In 2003 maakten 34 duizend mensen gebruik van de schuldhulpverlening, in 2016 was dat aantal al gestegen tot 89 duizend.
De incassobureaus leggen vaak een hogere rente op dan is toegestaan, waarbij ze misbruik maken van het feit dat veel schuldenaren allang door de bomen het bos niet meer zien. Ook is het systeem van oudsher zo ingericht dat schuldproblemen eerst in overleg worden opgelost en er pas naar de rechter wordt gestapt wanneer dat niet mogelijk is. Daarhouden de incassobureaus zich dus niet aan, en spannen direct een procedure aan. Mede in de wetenschap dat veel mensen daar niet komen opdagen.
Dat is ook iets waar de rechtbank zich zorgen om maakt. Niet alleen om de praktijk zelf, maar ook vanwege het feit dat bij 84 procent van de gevallen de schuldenaar inderdaad niet komt opdagen. De claims van de incassobureaus kloppen doorgaans niet, maar als daar in de rechtbank niemand tegenover staat om dat aan te tonen, zit er voor de rechter vaak weinig op dan de schuldenaar bij verstek te veroordelen. Daarover zegt Eric Boerma van de Raad voor de Rechtspraak:
"Je weet eigenlijk niet waarom ze niet komen en je wilt als rechtspraak niet meewerken aan een systeem waarbij je mensen nog verder in de puree helpt. Maar je weet niet wat het probleem is als mensen niet zelf hun vinger opsteken."
Het nieuwe kabinet zegt de misstanden in de incassowereld te willen aanpakken. Onder meer door een incassoregister te openen waarin bureaus worden opgenomen die wel aan de eisen voldoen. Gaat een bureau de mist in, dan volgt een boete en wordt de registratie verwijderd. Ook wil het nieuwe kabinet dat schuldeisers straks verplicht zijn eerst de mogelijkheden van een betalingsregeling te onderzoeken voor de gang naar de rechter wordt gemaakt.
Bekijk hieronder de uitzending van Nieuwsuur over dit onderwerp.
Bronnen: NOS , Volkskrant / cc-foto: CafeCredit.com

Meer over:

schulden, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.